Debatt

«Hvem skal redde deg når du trenger det?»

Hvis du hadde hatt behov for førstehjelp hadde du vel ønsket at noen hadde hjulpet deg? Kun 4 av 10 nordmenn tør å gi førstehjelp i alle livstruende situasjoner, men alle ønsker vel å få førstehjelp når man trenger det?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Flere enn det man kanskje tror havner i situasjoner der de utfører førstehjelp. Cirka 20 prosent av befolkningen har utført førstehjelp i løpet av de 12 siste månedene. Dette tilsvarer over 1 million mennesker. Likevel er det mange som vegrer seg for å gi denne viktige livreddende hjelpen. Av disse oppgir svært mange at de er redde for å gjøre vondt verre. Halvparten er usikre på hva de skal gjøre. Budskapet til Røde Kors er enkelt; det er alltid bedre å gjøre noe enn å ikke gjøre noe!

Så lenge du tar utgangspunkt i det du har lært kan du ikke gjøre noe feil. Det første steget er å ringe 1-1-3. Der får du god veiledning, og kan for eksempel bli bedt om å utføre hjerte- og lungeredning. Dersom du har vært på førstehjelpskurs i det siste vil du kunne føle deg tryggere i situasjonen.

Førstehjelpskunnskaper er ferskvare, og Røde Kors anbefaler alle å friske opp kunnskapene hvert tredje år. Ferske tall viser at unge på vei ut i voksenlivet er for dårlig rustet når det kommer til førstehjelpskunnskaper. Så mange som 4 av 10 unge mellom 16-24 år kan ikke det medisinske nødnummeret 1-1-3 og tør i mindre grad enn resten av befolkningen å gi førstehjelp i livstruende situasjoner. Samtidig kommer denne aldersgruppen oftere utfor situasjoner hvor de gir førstehjelp til personer med kritisk skade enn resten av befolkningen. Dette er alarmerende.

Man kan nesten ikke starte for tidlig med å legge grunnlaget for førstehjelpskunnskaper. Små barn kan lære seg både nødnummeret og stabilt sideleie. I løpet av de to siste årene har over halvparten av landets barnehager fått tilsendt Røde Kors sitt førstehjelpsopplæringsopplegg for barn mellom 3 og 6 år. Røde Kors oppfordrer alle til å ha fokus på førstehjelp, uansett alder.

Førstehjelp kan redde liv – hvis den tas i bruk. For at førstehjelpskunnskapene skal komme til nytte må man også tørre å bruke de, både ved å ringe det medisinske nødnummeret og å følge instruksjonene fra den kompetente personen i andre ende. Det er svært sjelden at man gjør vondt verre.

Vår oppfordring til deg er å bli en som kan gjøre en forskjell. Du hadde vel ønsket at noen hadde brukt sine førstehjelpskunnskaper på deg?

Unge tørr i mindre grad enn resten av befolkningen å gi førstehjelp i alle livstruende situasjoner (27% unge, befolkningen 41%).

* Blant dem som ikke tør å gi førstehjelp er nesten 8 av 10 (77%) redd for å gjøre feil og gjøre vondt verre.
* Blant de som ikke tørr å gi førstehjelp er halvparten (50%) usikre på hva de skal gjøre.
* 4 av 10 unge mellom 16-24 år kan ikke det medisinske nødnummeret (113).
* Nesten 1 av 10 (9,5 %) kan ingen av nødnumrene (113, 110, 112).
* Rundt 20% av befolkningen har utført førstehjelp i løpet av de siste 12 mnd.
* 8 % av førstehjelpen utført har vært på livstruende situasjoner. 15 % av førstehjelpen utført har vært på mindre skader.
* Unge kommer i situasjoner hvor de gir førstehjelp til personer med kritisk skade i langt oftere grad enn resten av befolkningen. (Hjertestans 9%, befolkningen 3, hjerteinfarkt 5%, befolkningen 2%, Større blødninger 6%, 2% i befolkningen, slag 4%, 1 % i befolkningen).
* Færre unge mellom 16-24 år enn resten av befolkningen vil prioritere å sette av tid til et førstehjelpskurs dersom man får tilbud fra arbeidsgiver, skole eller en organisasjon man er tilknyttet. (73% av unge, 84% av befolkningen).

Mer fra: Debatt