ANNONSE

15-05-2014

Hvem skal beskytte Ukrainas russere?

Den 2. mai 2014 i Odessa brente Høyre Sektor flere titalls motstandere av kuppregimet i Kiev levende. Er en russisk militær intervensjon nødvendig for å redde sivilbefolkningen i Øst-Ukraina?

Over 40 prorussiske aktivister og motstandere av kuppregimet i Kiev ble brent levende i Odessa som en følge av at huset de befant seg i ble påtent, samtidig som medlemmer av Høyre Sektor hindret politi og brannvesen i å slukke brannen. Nesten 200, herunder kvinner og barn, kom til skade. Dette er et faktum som knapt noen benekter. Medlemmer av Høyre Sektor har selv lagt ut videoer på nettet der de skryter av udåden. Ansvaret for mordbrannen påhviler kuppmakerne i Kiev som aktivt har støttet oppbyggingen av diverse private militsgrupper, herunder Høyre Sektor.

Kuppregimet i Kiev, som knapt har noen lojale militæravdelinger å støtte seg på, bruker Høyre Sektor og andre militsgrupper til å slå ned opprøret til befolkningen i Øst-Ukraina. Dette er ingen hemmelighet. Siden de kom til makten, har kuppmakerne oppfordret folk til å la seg innrullere i nasjonalistiske militsgrupper, og i dag settes disse militsene inn i Øst-Ukraina. Flere medlemmer av Høyre Sektor har de siste dagene blitt drept av selvforsvarsgrupper i Øst-Ukraina.

I mange ukrainske byer har Høyre Sektor og lignende ekstremistgrupper fritt spillerom. Folk som oppfattes som prorussiske, for eksempel fordi de har på seg symboler knyttet til frigjøringskampen mot Hitler-Tyskland, blir banket opp. Eller de blir banket opp fordi de ikke oppfattes som patriotiske nok, for eksempel fordi de snakker russisk.

Ved å støtte statskuppet mot Viktor Janukovitsj har USA og EU frembrakt et fascistisk monster. Dette monsteret nekter vestlige ledere å se. Tvert imot insisterer de på at det bebudede presidentvalget 25. mai vil være et legitimt valg, og at alle problemer skyldes russisk støtte til separatisme. At opposisjonskandidater utsettes for vold og trusler, at høyreekstremister har makten gatenivå, og at kuppregimet i Kiev har igangsatt en militær straffeaksjon mot befolkningen i Øst-Ukraina, som nekter å underordne seg den nye orden, later vestlige politikere og massemedier som om de ikke legger merke til.

Dette er så hyklerisk og kvalmende at jeg mangler ord for å uttrykke det. Mitt håp er at Russland vil intervenere militært og dermed redde menneskene i Øst-Ukraina. Ingen andre ser ut til å bry seg om dem.

Trykket i Klassekampen 6. mai 2014.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!