Debatt

Hva vil du gjøre, Støre?

Det har aldri vært noe folkekrav å slippe kommersielle interesser inn i velferdsstatens kjerneoppgaver. Kommer Ap til å gå inn for et profittforbud i barnehagene, liknende det det er bred politisk enighet om i skolen?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Arbeiderpartiets ledelse, med Jonas Gahr Støre i spissen, har pekt ut kampen mot velferdsprofitt som en av partiets viktigste saker i valgkampen neste år. Og det er ikke bare omsorgstjenester Ap-ledelsen vil skal drives uten profittmotiv – også oppgaver som rengjøring, kjøkken og renovasjon.

I forrige valgkamp var Støres svar på problemet med kommersielle aktører som tjener seg rike på skattefinansierte velferdstjenester bedre kontroll og kvalitetskrav. Da Raymond Johansen sa opp renovasjonsavtalen med Johnny Engers Veireno, etter forhold som nylig førte til en historisk streng straff for brudd på arbeidsmiljøloven, varslet Aps byrådsleder at kommunen bare skulle drive renovasjonen midlertidig, før den ble lagt ut på nytt anbud. Når Støre nå kommer med det han selv kaller en «marsjordre» til partiets lokale tillitsvalgte om at profitten skal ut, også i renhold og renovasjon, vitner det om et betydelig retningsvalg fra Ap-ledelsen.

Bente Rognan Gravklev: De veide eldres bleier i Sverige. Nå inntar de norsk barnevern

Kanskje har Støre fått øynene opp for konsekvensene av å sette ut velferdsstatens kjerneoppgaver til aktører med kommersielle motiver. Siden Adecco-skandalen i 2011 har sak etter sak blitt rullet opp i mediene, fra larver i sår grunnet dårlig sårstell på Norlandias bo- og servicesenter, til lav bemanning i barnehager og rovdrift på ansatte gjennom innleie som konsulenter framfor fast ansettelse, som i tilfellet med Aleris. Vi har også blitt kjent med hvor lønnsomt det er å drive fellesfinansierte velferdstjenester med profitt som mål, gjennom oppslag om Norlandia-eierne, som har bygd opp en formue på fem milliarder, hovedsakelig på skattefinansierte barnehager, sykehjem og asylmottak, om barnevernstjenester som er lukrative investeringsobjekt for internasjonale oppkjøpsfond, og om investeringer i barnehage og barnevern som gir mangedobbel gevinst sammenliknet med investeringer på børsen.

Det har aldri vært noe folkekrav å slippe kommersielle interesser inn i velferdsstatens kjerneoppgaver. En meningsmåling Ipsos gjorde for Manifest Tankesmie i 2016, viste at 88 prosent av dem som har tatt stilling vil begrense eller avskaffe adgangen til privat profitt fra fellesskapets barnehager, barnevern, sykehus og eldreomsorg. Bare 14 prosent av Støres velgere mente det er en dårlig idé at «private tilbud innen sykehus, eldreomsorg, skole, barnehage og barnevern kun skal drives av ideelle aktører, ikke kommersielle». Hele 54 prosent av Ap-velgerne mente dette er en god idé. 46 prosent av dem sa saken er så viktig at den kan få dem til å bytte parti.

Aleris: En ideologisk kampanje

Likevel har Arbeiderpartiet tidligere vegret seg for å ha en tydelig politikk på dette området. Kanskje har de blitt påvirket av skremselspropagandaen fra høyresiden. Antakeligvis har frykten for å miste lillavelgerne, som står mellom å velge Høyre og Ap, vært viktig. Men Ap-ledelsen har muligens oversett at også lillavelgere blir indignert når de oppdager at barnehageeierne har fylt opp egne bankkontoer med driftstilskudd og foreldrepenger, mens de har kuttet i bemanning. Ap har også selv oppsummert om sin forrige valgkamp at partiet tapte på at forskjellene mellom dem og høyresiden ble for utydelige. For framfor å vinne lillavelgere, fører ofte en strategi om å vinne valg i sentrum til at kjernevelgerne blir demobilisert. Når partiene tilsynelatende står for det samme, er det jo ikke noen vits i å stemme. Denne innsikten ser nå ut til å ha nådd Ap-ledelsen, og kan være en del av vurderingen bak at partiet nå går så hardt ut mot velferdsprofitt, som er en sak som er velegnet til å markere den ideologiske forskjellen mellom høyre- og venstresiden, på en måte som er forståelig for velgerne.

Selvsagt har Ap-ledelsen lagt merke til at Rødt og SV har prioritert denne saken, og gått fram. Det er åpenbart viktig for Ap å ta tilbake velgere de tenker SV og Rødt har til låns. Derfor kan det tenkes at det tilsynelatende linjeskiftet kun er tom retorikk og stemmefiske fra Ap-ledelsens side.

Ser man på det Ap har gjort på Stortinget i disse sakene i det siste, kan det likevel virke som om det snakk om mer enn det. Før sommeren stemte Aps stortingsgruppe både for å fase ut kommersielle aktører i barnevernet, og å utrede et profittforbud i barnehagen. Men fremdeles gjenstår noen spørsmål Støre bør svare på. Kommer Ap til å gå inn for et profittforbud i barnehagene, liknende det det er bred politisk enighet om i skolen? Vil Ap, som ikke har konkurranseutsatt et sykehjem siden 2003, gå inn for å forby profitt på fellesfinansierte sykehjem og eldreomsorg i Stortinget? Dersom Ap svarer ja på dette, vil vi komme til å se mer interessante valgkamper i årene framover enn det vi har sett på lenge. Mot et så tydelig Ap vil ikke Høyre og Frp ha noe annet valg enn å gå i krigen for velferdsprofitørene. Det er en tapersak, og ikke får de med seg KrF på det, heller.

Slike valgkamper, som viser tydelig fram forskjellene på høyre- og venstresiden, vil kunne få flere velgere til å oppleve at det faktisk betyr noe hvem man stemmer på. Det er oppskriften for å få flere opp av sofaen og til stemmelokalene.

Mer fra: Debatt