17-12-2014

Hva tenkte 
ministrene?

Kunne ikke rike Norge ta seg råd til å sikre de få som har bodd her lenge, rett til god skole?

Som de fleste nordmenn satt jeg fjetret og lyttet til nobelprisvinnerne den 10. desember. Malala Yousafzai sa: «Denne prisen går ikke bare til meg. Den går til de glemte barna som ønsker seg utdanning». Kailash Satyarthi sa: «La oss sammen globalisere medmenneskeligheten for våre barns skyld».

Mens vi hørte disse ordene, sveipet kamera over alvorlige ansikter, inkludert statsminister Solbergs og justisminister Anundsens. Tenkte disse da på at de i løpet av de siste 10 månedene hadde sendt 76 barn med botid i Norge over 4 år, tilbake til foreldrenes opprinnelsesland? Det er sagt at det måtte gjøres for «alle er ulovlige». Kan barn virkelig være ulovlige? Bekymret ministrene seg om skolebarna, integrert i norsk skole, kom til å få kvalitativ skolegang, når de ankom land som Afghanistan og Nigeria?

Midt i blant oss bor det rundt 400 barn på asylmottak. De kan være født her eller har flyktet fra sine hjemland på grunn av krig, mangel på grunnleggende menneskerettigheter eller framtidsutsikter. Millioner av jenter i landene vi sender asylbarna til, nektes skole. Kunne ikke rike Norge ta seg råd til å sikre de få som har bodd her lenge, rett til god skole? «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg», sa 11 år gamle Neda på klingende stavangersk, like før hun ble tvangsreturnert.

Jeg liker også Norge, men jeg liker ikke politikere som kaster ut skolebarn den ene dagen og hyller nobelpris-vinnerne som kjemper for barns rett til skole, den andre.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!