OSLO FORTETTES: Vi har overlatt byutviklingen til utbyggere og krefter som vil stappe flest mulig nye innbyggere inn på minst mulig areal, skriver Kent Andersen. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

OSLO FORTETTES: Vi har overlatt byutviklingen til utbyggere og krefter som vil stappe flest mulig nye innbyggere inn på minst mulig areal, skriver Kent Andersen. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Vis bildetekst
Foto:

30-03-2017

Hurra for betong og fortetting!

Det popper opp digre blokkprosjekter overalt i byen nå.

Når ble det plutselig «hipt» å bo i blokk? Siden når har store, høye bomaskiner vært en ønsket byutvikling av Osloborgerne? Hvem i huleste gjorde «fortetting» til et positivt uttrykk Spørsmålene hoper seg opp, mens Oslo er på et farlig feilspor. Men innbyggerne begynner å våkne i skyggen av blokkene som spretter opp overalt. De er bekymret.

Det er ikke mer enn ti år siden det var opplest og vedtatt at boligblokker var uønsket i Oslo. Brutalismen hadde sin storhetstid på 60 tallet, men Oslo lærte leksa si med Ammerud og Tveita, og det ble slutt på betongkolosser, ghettoer og kalde bomaskiner; dette var rett og slett ikke noen god måte for mennesker å leve på. I stedet ble idealet rekkehus og småhus, og fremtidens drabantby ble integrert i Nordmarkas natur slik man gjorde på Romsås, eller rekkehusfeltene og lavblokkene på Ellingsrud.

Men så ble det stopp for nye drabantbyer i Nordmarka, Oslo ble låst inne bak sine egne grenser, og nå forsøker man å innbille oslofolk at tett er fett, og store bomaskiner med trange gateløp er kult, moderne, og Oslos fremtid. Resultatet kan du studere i Lodalen (ta med lommelykt, for sola når ikke ned) på Sinsen eller på Sørenga. Ikke se på disse kolossene med utbyggernes propagandabriller. Studer dem heller med et kritisk osloblikk. Grådige utbyggere har omdøpt betongblokka til «apartments», for å lokke folk til å tro det er hipt å bo i blokk. Men blokk er blokk, uansett hva du kaller den, eller når den er bygget. Det er like hipt som min oldefar. Oslofolk er blitt lurt til å ødelegge sin egen by.

Det popper opp digre blokkprosjekter overalt i Oslo nå. Hele Ryensvingen skal snart bli en bomaskin – rett ved E6 og Norges største rundkjøring. Industrielle Ulven skal gjøres hipt. På Lilleaker Vest skal 300 leiligheter presses inn i et område tidligere forbeholdt småhus. (Det samme er foreslått på Grefsen) Og politikere godtar det, fordi pillen alltid er sukret med fine tegninger med smilende mennesker, løfter om «grøntarealer», og naturligvis skal ingen kjøre bil lenger: Bare halvparten av leilighetene har parkeringsplass, og det er planlagt 15 gjesteplasser til 300 leiligheter. (Sic!) Med virkelighetsfjern ideologi skal Oslo bli som Singapore. Herregud så dumt!

Unnskyldningen for denne monsterveksten er «Oslos befolkning eksploderer, så vi må bygge!». Det er tøv. Sannheten er stikk motsatt: Oslos befolkning eksploderer fordi vi tillater å ødelegge nærmiljøer med boligblokker og fortetting. Vi har overlatt byutviklingen til utbyggere og krefter som vil stappe flest mulig nye innbyggere inn på minst mulig areal, og «fuck you alle Osloborgere». De som ønsker seg hit, har plutselig blitt viktigere enn de som bor her. Fortetting har blitt eneste hensyn. Selvdestruktiv antipolitikk har erstattet ansvarlig byplanlegging. Men det er ikke det merkeligste av alt:

Det merkeligste er at denne ødeleggende fortettingen blir applaudert av sosialistene og «miljøpartier» som burde ha mest imot fortetting, trengsel og miljøbelastningen som følger med. I stedet applauderer de brutalismen og ødeleggelsen av Oslos åpne lunger. Hva i alle dager går det av dere? Men korttenktheten i dette byggehysteriet er kanskje det verste: Hva i huleste skal vi gjøre når Oslo er ødelagt med max fortetting om 30 år? Fortette enda en gang? Der ser du hvor idiotisk dagens byutvikling er. Nå er det på tide å våkne opp.

Allerede for tre år siden advarte jeg mot monsterveksten som ødelegger Oslos åpne særpreg i kronikken «La ikke Oslo kvele seg selv» (Aftenposten 25/7 2014). Siden da har monsterveksten bare skutt fart. «Sannheten» om at Oslo må bygge seg i stykker har sementert seg, men bak ligger bare tanketomhet, panikk og grådighet. Det eneste Oslo «må» er å passe på seg selv, sine innbyggere, sitt budsjett og sin fremtid. Å stappe 200.000 flere mennesker inn på samme plass fortest mulig er galskap. Det blir ikke en hippere, grønnere, bedre og kulere by av det. Det blir bare trangere, gråere, tettere, dårligere og tristere for alle.

Byutvikling er noe helt annet en turbobygging, fortetting og betongblokker for å stappe inn flest mulig på minst mulig plass. Jeg anbefaler alle oslofolk som har fått nok av betonghysteriet å si stopp! Gjør opprør i åpen halvtime i bydelsutvalg og bystyret. Lag borgerinitiativ mot brutalisering. Ring dine lokalpolitikere og krev at de jobber for nærmiljøet sitt, i stedet for utbyggerne. Forlang en ny og bedre byplan for fremtiden. Stopp ødeleggelsen av sollys, lys og luft. Stopp brutaliseringen.

Stopp monsterveksten og fortettingen av Oslo – så får heller hordene av nye folk flytte til Drammen, Nittedal eller Enebakk. Der er det nok av plass. Vi som elsker Oslo har en by å ta vare på for fremtiden og barna våre.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!