ANNONSE

Historieløst og reaksjonært

Leder i Oslo Arbeidersamfunn Fredrik Mellem vil forby kommunistiske symboler i 1. mai-toget. Dette forslaget er historieløst og gjør Mellem til medløper for reaksjonære krefter.

Mye gikk galt i Sovjetunionen, Kina og andre kommunistiske stater. Kommunisme og sosialdemokrati springer likefullt ut av samme rot: Karl Marx’ og Friedrich Engels’ tanker. Lenge kjempet kommunister og sosialdemokrater også for det samme målet: et klasseløst samfunn uten utbyttere og utbyttede. At sosialdemokratiet har oppgitt dette målet og tilpasset seg kapitalismen er en annen sak.

Mellem overser også et viktig forhold: Uten Oktoberrevolusjonen og forsøket på å innføre kommunisme i Sovjetunionen ville overklassen i Norge og andre kapitalistiske stater aldri uten kamp ha gått med på forkortet arbeidsdag, betalt ferie og andre sosiale reformer. Innføringen av åtte timers arbeidsdag i Norge i 1919 var en direkte følge av Oktoberrevolusjonen.

I de baltiske landene, Polen, Ukraina og andre stater er kommunistiske symboler forbudt. I Ukraina er forbudet mot kommunistiske symboler kombinert med et forbud mot å kritisere 1930- og 1940-tallets ukrainske fascister og høyrenasjonalister, altså personer og grupperinger som under annen verdenskrig tok livet av over 100.000 jøder og polakker. Sterke krefter arbeider for å demonisere sovjetkommunismen på linje med nazismen – en hån mot de 27 millioner sovjetborgerne som ble drept i kampen mot Hitler og nazismen. Ved sitt forslag om å forby kommunistiske symboler gjør Mellem felles sak med de mest reaksjonære kreftene i Europa. At en person med Mellems oppfatninger kan være leder for et arbeidersamfunn er oppsiktsvekkende.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!