ANNONSE

01-06-2017

Historieløs OBOS-ledelse

Mens boligsøkere over hele landet fortviler over skyhøye boligpriser gleder OBOS-ledelsen seg over milliarder i overskudd og med millioner til seg selv.

Forskjellen mellom hva det koster å bygge pr. m2 i Nydalen og hva konsernet kan skuffe inn utgjør nærmere 70.000,- pr. m2.

Tillitsvalgte i byggebransjen la nylig fram en rapport som viste at omfanget av innleid arbeidskraft er enormt,og at mye av den er ulovlig. Kan OBOS garantere for at de ikke bruker slik arbeidskraft?

Kontrasten til Martin Strandli, medlem i bygningsarbeiderforbundet som dannet OBOS i 1929, kunne ikke vært større. Han så seg lei på bolignøden i Oslo og bygde Lambertseter med dårlige byggematerialer etter krigen men som er bedre utført enn OBOS sine nybygg i dag. Ingen skulle sko seg på nøden.

I dag kan OBOS-banken lokke med lån i boligprosjekter med høye husleier, i nybygg med minimal takhøyde, skrinne uteområder i boligsiloer med manglende trivsel og stort behov for renovering etter få år. Risikoen ved at folk låner millioner av kroner i OBOS-banken samtidig som faren for at boligprisene kan rase, underkommuniseres fra ledelsens side. Hva vil skje dersom leietagere og eiere ikke makter å betale skyhøy gjeld i tillegg til drøye husleier? Hva om borettslag og sameier går konkurs om markedet snur?

Kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen og konsernsjef Daniel K. Siraj velger å kommunisere ut at myndighetene ikke må tro at «jobben er gjort». Mens svært mange tvinges ut av byen, kan OBOS glede seg over tidenes overskudd på over 2600 millioner i 2015.

Som konsern tenker OBOS helhetlig med egen renoveringsdel, OBOS prosjekt, som står klare med prosjekter på selv forholdsvis nye OBOS-bygg. Svært mange borettslag betaler allerede dyrt for forretningsførsel i OBOS-regi. Alt fra eierskiftegebyrer på 5.000,- til akkumulerte husleier på 5.000–6.000 kroner pr. måned hvor man kan spørre om nødvendigheten av prosjektene.

Kong Haakon valgte å snakke om bolignøden da han ble hyllet på 80-årsdagen foran 50.000 mennesker i 1952. – Mitt høyeste ønske er at hver nordmann skal få sin egen leilighet. Altfor mange lider og har det vondt, sa kongen.

Nåværende OBOS-ledelse tenker kun profittmaksimering og bør raskest mulig erstattes av folk som tar sitt samfunnsansvar alvorlig.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!