Debatt

Helse og omsorg kommersialiseres

For å si det rett ut, det stinker av direktør i Norlandia, Nathalie Boulas Nilssons argumentasjon for kommersiell helse og omsorg i en kronikk i Dagsavisen 14.2.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innholdet er preget av markedsøkonomisk tenking, pakket inn i høyresidens misvisende tro på at det blir bedre tjenester av privatisering.

I Granavolden-erklæringen lover høyreregjeringen å utrede fritt brukervalg, etter modell fra Sverige. Erklæringen er knapt en måned gammel, men forslaget passer som hånd i hanske for velferdskonsernet Norlandia. I kronikken skriver Boulas Nilsson, som kommer fra Sverige, mye om alle de positive effektene av denne modellen (Lov om valgfrihet) som svenskene innførte i 2009. Hun sier ingenting om de negative erfaringene.

Det gjør derimot Maria Szebehely, professor ved Stockholms universitet som Dagsavisen har intervjuet (22.1). Hun sier at erfaringene med LOV er blandet, og nevner det høye antallet tilbydere, et dyrt kontrollsystem og svært varierende kvalitet som negative konsekvenser. Szebehely forteller at det i Stockholm er opp til 100 velferdstilbydere i en bydel. Da blir det vanskelig å velge, og for folk som er syke, eldre og nettopp utskrevet fra sykehus, virker sjelden denne valgfriheten som et privilegium. Boulas Nilssons argument om at det er så enkelt å å bytte leverandør dersom man ikke er fornøyd, faller bort.

Boulas Nilsson tiltrådte stillingen i Norlandia Care for fem måneder siden. Da hun ble ansatt skrev konsernet at: «Utnevnelsen er en del av NHC Group sin strategi for å utvikle seg internasjonalt i helse- og omsorgssektoren». Boulas Nilsson er representant for en ny type ledere i helse- og omsorgssektoren. De har økonomibakgrunn, og fremmer og gjennomfører høyrepartienes privatiseringspolitikk.

Fagforbundet mener at det å pleie syke og eldre, gi omsorg til psykisk syke og rusmisbrukere, ikke er egnet for marked og konkurranse. Tjenestene er komplekse, krever høy kompetanse og overordnet helhetstenking. De bør drives i egenregi av det offentlige for å gi best kvalitet og trygghet for de som trenger dem.

Mer fra: Debatt