18-07-2012

Hatkarusellen

Romfolkets situasjon er blitt kraftig debattert på nettet i det siste. Dessverre har det vært forstemmende å være deltaker i denne debatten. Den vitner om ei fortid som de færreste av oss ønsker å gjenta.

Personlig trodde jeg at vi som nasjon hadde lært noe av 22. juli-rettssaken, men den folkemordsretorikken som nå utspiller seg på nettet gir ubehagelig gjenklang fra massemorderens og hans likesinnedes tenkning. Det som er nærmest oss i tid, og noe fjernere i tid, er mishandling av andre minoriteter som samer og jøder. Hva karakteriserer folks ytringer og hvorfor har vi ikke lært?

En ting er den velkjente splitt og hersk-teknikken ved å spille på pronomenene «vi/oss» og «de/dem». På denne måten deles saken enkelt og greit i to, og det sies rett ut at disse to delene er vesensforskjellige fra hverandre og dermed ikke kan eksistere sammen. En hel folkegruppe får nedlatende karakteristikker hengende på seg: late, skitne, illeluktende. De egenskapene man ikke liker blir gjort etniske – altså er romfolket slik. En annen faktor som karakteriserer de hatefulle ytringene mot romfolket, er overdrivelse. Om du leser kommentarene under en artikkel om rumenske tiggere i Oslo, kan du tro at byen er under invasjon og at de som styrer er handlingslammet – altså en type dommedagsprofeti. Hvilke løsninger foreslår leserne på diverse nettfora? Jo, aggressivt politi som tråkker på «deres» verdighet, utøve vold mot «dem», få slutt på den sosialdemokratiske snillismen, bli kvitt forrædere som støtter sosialdemokratiet, stenge grensene, deportere romfolket ut av landet.

Det er som om vanlige borgere bruker all sin tid og energi på å kanalisere et folkehat. Jeg trodde vi hadde lært. Med «vi» mener jeg også politikere og mediene. Når framtredende politikere går ut og sier «Hiv dem ut!» og mediene utfører såkalte meningsmålinger og lager store overskrifter om at 2 av 3 nordmenn ønsker et forbud mot tigging, er disse ikke sitt samfunnsansvar bevisst. De hiver bensin på et allerede overtent bål.

Historieprofessor Wolfgang Wippermann har forsket på romfolket i over 20 år. Han sier at vi gir romfolket skylden for vår egen rasisme og at holdningene er nedarvet over århundrer, slik som antisemittismen. Han mener at vi må anerkjenne dem som minoritet med krav på beskyttelse, i det enkelte land og av EU. Dette er sakens kjerne.

Hvem tiggerne er, hvorfor romfolk er omreisende, grunnene til at Stortinget ønsket å avskaffe løsgjengerparagrafen, minoriteters historie og mishandlingen fra majoriteten, synes helt fraværende i nettdebattene. Folk flest, inkludert enkelte politikere og medier, kaster seg på denne hatkarusellen som om det var førstemann til mølla. Det er ikke bare trist, skammelig og fordomsfullt, men også kunnskapsløst. De som sitter på karusellen nå mens den snurrer for fullt, er faktisk med på å gjenta historien som jeg tror de ville vært lite stolte av dersom de forsto helheten den inngår i.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!