18-01-2016

Hakk i plata fra statsråden

I dag, fredag 15. januar, er det rødt varsel om alvorlig høyt forurensningsnivå i hovedstaden. Hva gjør den statsråden som har mest ansvar for dette?

OSLO 190914 
  
 Jan Bøhler (politiker Arbeiderpartiet) fotografert i Groruddalen. 
  
 FOTO: FREDRIK BJERKNES

Samferdselsminister Solvik-Olsen bruker sitt innlegg i Dagsavisen 13/1 på enda en gang å angripe den rødgrønne regjeringen og drive med uhemmet selvskryt. Etter å ha hatt ansvaret i godt over to år har han ennå ikke gjort noe for å gi Oslo og andre storbyer de virkemidlene vi trenger for å få ned forurensningene på varig basis.

Det har gått så langt at et enstemmig Storting 17. mars i fjor måtte gripe inn og vedta at regjeringen skulle fremme forslag til lovhjemmel for lavutslippssoner. Likevel kunne statsråden i et møte med storbyene 3. november fremdeles ikke si noe om når eller om han vil fremme et slikt forslag. I et brev til storbyene 22/12 fastholder Samferdsels-departementet bare at byene ikke har lovhjemmel til å innføre permanente lavutslippssoner med gebyrer og ordninger med miljødifferensierte avgifter, som er de to tiltakene som vil hjelpe mest over tid.

Det er så mange overskridelser i Oslo – f eks i 2015 var det røde varsler for NO2 i alle måneder utenom én – at det monner lite med akutte tiltak på noen få dager med særlig dårlig luft, som er det statsråden tar til orde for. For å ta vare på befolkningens helse må vi få forurensningene ned på et stabilt lavt nivå gjennom hele året. Fordi ministeren er så passiv, har vi fremmet eget forslag om lovhjemmel for lavutslippssoner som skal behandles på Stortinget i februar. Det er en hjemmel som har vært på høring tidligere og har blitt kvalitetssikret gjennom årelange prosesser. Vi håper og tror at Stortinget vil ta skjeen i egen hånd og ta det ansvaret for byfolks helse som statsråden fraskriver seg.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!