ANNONSE

01-10-2010

Høgfartutredning i gamle spor

Torsdag 30. september offentliggjorde Jernbaneverket hvilke konsulenter de har gitt oppdrag i fase to med å utrede høgfartsbaner i Norge. Som leder av For Jernbane sitter jeg igjen med blandede følelser etter pressekonferansen.Vi er glad for at prosessen er i gang, men alvorlig bekymret for at den er blitt såpass forsinka. Tida er sannsynligvis for knapp for å kunne levere kvalitet innen den endelige fristen som er 1.februar 2012. Vi synes det er underlig at Møre og Nord-Trøndelag/Nordland blir ekskludert fra trafikkgrunnlaget for en høgfartsbane Trondheim-Oslo og at de ikke skal tenke reisetider helt til København når Oslo-Göteborg utredes. Utredningen skal ta for seg mange av de riktige problemstillingene, men vi er kritiske til at en videreføring av dagens jernbanepolitikk og en "oppgradering" av dagens foreldede jernbanenett skal utgjøre en stor del av utredningen. Det vil gå på bekostning av arbeidet med det som er høgfart etter internasjonal standard. Det bekymrer oss at oppdraget er stykket opp slik at ingen av utrederne får komme med selvstendige, helhetlige anbefalinger. Det gir oppdragsgiver en sterk kontroll med de endelige konklusjonene og anbefalingene. Vi merker oss at Norsk Bane, Deutsche Bahn International og TØI har latt være å levere anbud, og at ingen av de tildelte kontraktene har gått til firmaer med erfaring fra totalprosjektering av høgfartsbaner.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!