23-11-2017

Håpløs gigant

Så skjer det altså. Det forvokste fylket Viken ser dagens lys. Buskerud, Akershus og Østfold – men ikke Oslo, som ligger i midten – skal slås sammen.

Supergiganten med 1,2 millioner innbyggere er ikke ønsket fra de aktuelle fylkene selv, men resultatet av et påfunn som Venstre, KrF, Høyre og Frp har kokt sammen på Stortinget.

Det lå et lite håp i at KrF var invitert av opposisjonen til å snu. Men nå er det klart at partiet går mot sine egne fylkesledere i de berørte fylkene og kjører på med regionreformen. KrF har nemlig fått det for seg at denne reformen er viktig for å bevare et tredje forvaltningsnivå og for å sikre en god distriktspolitikk. De kunne kanskje begynt med å stille seg spørsmålet: Er det god distriktspolitikk å træ konstruerte påfunn ned over hodene på lokalpolitikere mot deres vilje, bare fordi stortingsflertallet har fått en fiks idé? Svaret er etter vår mening et rungende nei.

Noen fylkessammenslåinger er fornuftige. Det har mye for seg at Nord- og Sør-Trøndelag går sammen, for eksempel. Men dette er en ønsket forening på lokalt initiativ. Og både geografi og demografi ligger til rette for en sammenslåing. Det er noe helt annet enn det tvangsekteskapet som nå skal arrangeres på Østlandet.

Det er langt fra Halden til Geilo. Det nye fylket er et sentraliseringstiltak, der Akershus dominerer. Med så mange mennesker, så store områder og så varierende utfordringer som det her er snakk om, er det også umulig å forstå hva som skal være stordriftsfordelene med denne gjøkungen. Det vil merkes spesielt godt i Vikens utkanter at de nå skal styres av regionspolitikere som sitter i Bærum og ikke kjenner til de lokale forholdene i Hallingdal eller Indre Østfold.

Innbyggerne i fylkene vil heller ikke ha denne reformen. Men de blir ikke hørt. Når flertallet på Stortinget likevel turer fram, skaper de politikerforakt og avstand til folk flest. Dette er bare trist.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!