22-01-2018

Gullmakerne

I det øyeblikk du enkelt kan lage gull, er det ikke lenger sjeldent, og det vil bli verdiløst.

Alkymistene var middelalderens økonomiske yppersteprester. De satt med den hellige kunnskapen om hvordan man lagde gull av mindre edle materialer. Da som nå er gull ettertraktet fordi det er uforanderlig og fordi det kun finnes en begrenset mengde av det. Drømmen om å lage gull er derfor eldgammel. Den som klarer å lage gull er garantert å bli søkkrik, eller?

Goethes tragedie «Faust» settes jevnlig opp på teater i Norge. I stykkets andre del foreslår Djevelen å redde de tyske statsfinansene ved å trykke papirpenger som skal reflektere alt det gullet som fortsatt ligger i bakken. Alle vet jo at jorden skjuler mye gull og at det tilhører Keiseren. At de ikke hadde funnet gullet ennå var en ren formalitet. Goethe var en skarp økonom og visste godt forskjellen på spekulasjon og verdiskaping. Det gikk da også som det måtte gå.

Den ekte Johannes Faust var en historisk person som levde i middelalderen. Han drev med alkymi. Mye kan sies om den eldgamle drømmen om å lage gull. En ting er at det ikke er mulig. Vel så interessant er det at dersom en gullmaker faktisk hadde lyktes, ville hun likevel mislykkes. I det øyeblikk du enkelt kan lage gull, er det ikke lenger sjeldent, og det vil bli verdiløst. Det eneste som er mer tragisk enn en mislykket gullmaker, er en vellykket gullmaker.

Alle penger er virtuelle! Også kontanter! Det er ikke papiret som gjør seddelen verdifull. En pengeseddel er et løfte. Et løfte om at eieren kan bytte til seg noe verdifullt. For eksempel et dagsverk med arbeid, et brød eller et lass med ved. Penger har bare verdi så lenge de kan byttes i noe vi mennesker trenger eller ønsker oss. Penger er sosiale. I det øyeblikk dine penger ikke aksepteres av andre mennesker, er de verdiløse.

Hvorfor er Bitcoin ettertraktet? Fordi den er uforanderlig og fordi det kun finnes en begrenset mengde av den. Akkurat som gull. Derfor er den ikke en valuta, den er en råvare. Akkurat som gull har den en verdi fordi mennesker har bestemt at den skal ha det. Men i motsetning til gull, er denne råvaren menneskeskapt. Bitcoins høye pris er basert på spekulasjon, ikke på verdiskaping. Den er et veddemål. Men du vet ikke med hvem. Den er dessuten for lengst kopiert. Det finnes nå mange digitale valutaer, og flere kommer til etter hvert. Det er verken rart eller nytt. Det gikk ikke lang tid fra det ble funnet gull i Klondyke til gullgravere flokket seg dit i titusentalls. I ettertid vet vi at verdien av gullet de fant der ganske nøyaktig dekket kostnadene ved å grave det fram. Det er i dag enkelt å lage en digital valuta. Det som er vanskelig er å få folk til å stole på den og å gjøre den akseptert av mange. I det øyeblikk du enkelt kan lage penger, er de ikke lenger sjeldne, og de vil bli verdiløse.

Den underliggende teknologien – Blokkjeden – er åpenbart verdifull. Den kan brukes til å skape verdiøkende tjenester. Og digitale penger har kommet for å bli. Men: om kursen på Bitcoin skal opp eller ned de neste månedene? Eller om Bitcoin overhodet er relevant om fem år? Det må du spørre andre om. Jeg ville ikke gått til en økonom! Heller ikke en alkymist. Jeg anbefaler en astrolog.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!