Debatt

Gud bedre!

Verdikampene Trump, IRN og Hallgrim Berg fører mangler rot i fortidslærdom.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi har nok en gang lagt påskeferien bak oss. Påske kommer av det hebraiske ordet Pesach og er den kristne påskens historiske opphav. Pesach betyr forbigang. Det henspeiler til da Moses 1200 år f. Kr. befridde det jødiske folket etter 300 års slaveri i Egypt.

Påsken er en tid for de lange tanker: Være i nåtiden med blikket vendt bakover og framover. Ser vi på dagens verdenssituasjon, er det lett å undres: Hva har vi lært?

Vi lever i en verden fylt av usikkerhet og ustabilitet. Halvdan Sivertsen spør i sin sterke sang «Messias mot Messias»:

«Og Muhammed så på Jesus som en himmelsendt profet.
Skjønt Jesus va en jøde va av Davids hus og ætt.
Og kors og Davidstjerne e jo frukt av samme frø.
E det Talmud, Bibelen og Koranen som farge jorda rød?»

Det er nok snarere kunnskapsløse hatprofeter fra alle religioner som farger jorda rød. Vår nåtid og vår framtid avhenger av vår evne til brobygging. Kunnskap om den andres tro og trygghet på eget ståsted er veivisere i et multireligiøst landskap. Dialog er menneskehetens håp. Hvordan skal du komme andre mennesker i møte? Ikke ved å gjøre som Islamsk Råd Norge har gjort etter å ha blitt bevilget nær ½ million kroner til brobyggerarbeid, kommunikasjon og dialog og så ansette en administrasjonsmedarbeider som velger å bære det ansiktsdekkende plagget niqab. Er det slik IRN viser sitt sanne ansikt?

Filosofen Descartes: ”En av de viktigste reiser en kan foreta, er den som har som mål å møte et annet menneske på halvveien.» Det er langt fra Trump-rådet: «Grab them by the pussy!» Da nytter det ikke, slik Børre Andreas Fevang tar til ordet for i Drammens Tidende 01.02, å slå seg til ro med følgende: «Det står faktisk skrevet i Romerbrevet 8, ingenting kan skille oss fra Guds kjærlighet. ( ) Derfor er jeg med og velsigner Donald Trump. Og kanskje kan vi som bare ser og taler stykkevis og ikke ser alt, minne om Majesteten og Sønnen ved sin side i himmelen som ber for oss, at Han er på tronen og Han har sine planer.»

Jeg kan ikke med min beste vilje forstå hvilke planer en Gud skulle ha ved å innsette som president han som tafset seg fram til Det hvite hus. Jeg tror ikke at Trumps plan om å utestenge muslimer fra USA på bakgrunn av tro og etnisitet, har en forstandig Gud på sitt parti. Jeg tror ikke på en guddommelig inspirasjon ved følgende grep: Dyrere og dårligere helseforsikring, mindre bistand til internasjonale kvinneprosjekter som vil føre til økt kvinnedødelighet, innsettelse av klimafornektere i mange sentrale posisjoner. W w J h d sier de «over there»: «What would Jesus have done?» Den største godhetstyrannen av alle ville kanskje vist til det som faktisk står i Bibelen, som: «Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.» (Matt. 25;40).

Det er for tiden mye snakk om norske verdier. Vi har litt av hvert å svare for: Retur av enslige mindreårige flyktninger som påstås ikke å være mindreårige pga. tester fagfolk har dømt nord og ned. Gjeninnføring av «arvesynd» – fratakelse av statsborgerskap bygget på besteforeldres mulige løgn om opprinnelsesland. Dette er ikke en rettstat verdig. Og så vet vi at språk er makt. Når Hallgrim Berg i DT 28.03 bruker ord som «framandkulturell innvandring», roper han «dem» og «oss». Han påstår videre at «Innvandring og islam er eit tema mange menneske er opptatt av, men som det i vår andedam har vore nesten tabu å diskutere.» Alternativ sannhet? Det er vel få tema som diskuteres mer enn nettopp innvandring og islam. Og det som sies, er slett ikke udelt positivt som Berg hevder det må være. Videre maler Berg med bred pensel og voldsomme penselstrøk: «Islamiseringstoget rullar.» «Gadaffi og andre friskusar har notert at dersom dei skal erobre Europa, trengs det ikkje lenger panservogner, men barnevogner.»

Jeg vil få avslutte med et selvlaget dikt, med en spesiell hilsen til denne tidligere stortingsrepresentanten fra vakre Hallingdal, ei bygd jeg kjenner med varme, rause innbyggere:

EN VENN
Han lovet så mye, Jesus sin venn.
Så løy han, Peter, igjen og igjen.
«Jeg kjenner han ikke,» var Peter sitt svar.
Jesus han visste hvor alt sammen bar.
«Jeg lover, jeg lover,» men det var en løgn,
for Peter brøt løftet det nattsvarte døgn.
Og Judas han svikter for noe han trenger.
Han sviktet sin venn for tretti sølvpenger.
Et løfte er viktig. Et svik ble begått.
Men Jesus han tilga da han ble forrådt.
Murer må rives, løfter må holdes,
broer må bygges. Hender kan foldes.
Fred i Syria, fred i Irak,
krig løser intet – den gjør bare svak.
Ordet må høres, det sterkeste sterke
når vi skal beskytte Skaperverket.
Ord bygger broer, jeg sier det igjen:
Husk at en fremmed kan bli neste venn!
Vi vil da gjerne være det – en god og trofast venn?
Kanskje må vi lære det - om og om igjen?

Denne artikkelen er endret. I sin spalte i Dagsavisen Fremtiden tirsdag 18. april siterer Unni Helland nettsiden The Evening Harold, som tillegger daværende presidentkandidat Donald Trump å ha sagt at han aldri vil tilgi muslimene drapet på Jesus. Sitatet er tidligere tilbakevist som falsk, og nettsiden The Evening Harold er en parodipublikasjon som oppgir følgende på sin nettside: “All characters featured in the Evening Harold are entirely fictitious, and any similarities to anyone living or dead are purely coincidental.»

Dagsavisen Fremtiden beklager å ha viderebragt det uriktige sitatet.

Mer fra: Debatt