08-10-2014

Grønt skifte

Det er flertall i Stortinget for en grønnere politikk.

Det mest overraskende og gledelige etter to dagers trontaledebatt i Stortinget, er den vekt partiene nå legger på klimapolitikken. Alvoret i situasjonen har tydeligvis sunket inn. Debatten viste at det i Stortinget er en solid klimapolitisk opposisjon bestående av Venstre, SV, Miljøpartiet De Grønne og KrF. Aps Jonas Gahr Støre forsøker å hekte på sitt parti. Det er bra. Skal Ap ha håp om å vinne neste stortingsvalg, må det ikke herske tvil om at partiet vil være en spydspiss i kampen for å bekjempe den globale klimatrusselen.

Også statsminister Erna Solberg viste lovende takter. For første gang fikk klima en sentral plass i regjeringens trontale. Klima glimret med sitt fravær da statsministeren presenterte regjeringens hovedsatsingsområder etter stortingsvalget. Nå er det på plass, i alle fall verbalt. I sitt innlegg i debatten snakket statsministeren varmt om behovet for et grønt skifte i politikken. Om ikke så altfor lenge må oljen erstattes som hovedmotor i økonomien. Omstillingen til tida etter oljealderen må begynne nå.

Vi tror regjeringen har vilje til omstilling, men vi er ikke sikre på at den våger å treffe nødvendige tiltak. Frp er det eneste av våre partier som ikke har tatt inn over seg at klimakrisen er menneskeskapt. Partiet vil derfor motsette seg nødvendige tiltak. Frp er mer opptatt av billig bil og bensin enn av miljøavgifter og omstilling til en klimavennlig økonomisk politikk. Så lenge Frp har regjeringsmakt vil omstillingen neppe gå hurtig nok. Det kan den miljøpolitiske opposisjonen gjøre noe med. Det er flertall i Stortinget for en grønnere politikk.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!