ANNONSE

30-03-2017

Grådige OBOS

Direktørene i OBOS har fjernet seg fra grunntanken for konsernet. OBOS bør heller bruke noe av pofittmillardene for å bygge for alminnelige mennesker.

Direktør Åge Pettersen i OBOS forundrer seg over prisstigningen på OBOS-leiligheter.

Mens kvadratmeterprisen for nybygg i 2015 lå på 40.000–45.000,- pr. m2 selger konsernet nå nye boliger ved Lillo gård for 117.000,- pr. m2. OBOS bygger altså for veletablerte mennesker mens konsernet kan kose seg med tidenes overskudd på 2.366 millioner i årsresultat i 2015.

Disse summene kommer naturligvis godt med når konserndirektørens årlige gasje utgjør ca. 5 millioner i året. Vi må anta at resten av direktørkorpset i snitt tjener mer enn statsministeren.

Dersom OBOS hadde hatt et sosialt perspektiv, ville OBOS organisere sine nybygg som borettslag. Vi ser derimot at svært mange nybygg organiseres som sameier. Borettslagsloven sikrer beboerne mot boligspekulanter på en bedre måte. Når 40 % av alle solgte leiligheter selges til boligspekulanter i Oslo, bidrar dette ytterligere til at unge mennesker presses ut av byen mens prisene presses ytterligere.

Halvparten av arbeiderne på byggeplassene er hyret inn via bemanningsbyråer. Ifølge en ny rapport om polske gjestearbeidere og deres behov for rettshjelp i Norge, er arbeidsvilkårene generelt kritikkverdige i hele bygningsbransjen. At fast ansatte i vikarbyråer opplever ikke å få betalt mellom bygningsoppdrag, viser hvordan bygningsarbeidere utnyttes kynisk i et presset arbeidsmarked.

OBOS kan ordne alt for styrene i borettslag og sameier. Tekniske vedlikeholds-sykluser hvor alt av tak, piper og fasader anbefales skiftet etter få år. Dersom de tekniske rådene går gjennom på årsmøtene, har de største boligforvalterne et knippe av egne leverandører som kan påta seg ansvaret. Administrasjonskostnadene kan beløpe seg til over 1.000,- kr timen. Tekniske konsulenter med sitt fagspråk ovetaler lett lekfolk og faglig ukyndige personer i styrene og på årsmøtene om behovet for store renoveringsbehov. Her er det store penger å tjene på korte intervaller mellom renoveringene. Setre borettslag som sliter med uferdige ombygninger må sannsynligvis låne ytterligere millioner for å ferdigstille et uferdig prosjekt i regi av OBOS. Et annet eksempel er rehabilitering for millioner av kroner i et forholdsvis nytt bygg, på anbefaling fra OBOS som forvalter.

Grunnet bolignøden i storbyene, kan OBOS fortsette å bygge boliger med en fremmedgjørende boligstil nærmest blottet for grøntområder for barn og sikre seg en enorm profitt. Direktørene i OBOS har fjernet seg fra grunntanken for konsernet. OBOS bør heller bruke noe av pofittmillardene for å bygge for alminnelige mennesker.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!