15-12-2017

Gode ting er tre

Vi må snakke om plastjuletrær. Vi må debattere alt og alle nå for tida, viktig eller ikke, spesielt nå som det bare er ei uke igjen til jul og vi ikke har noe annet å ta oss til.

Miljøpartiets Rasmus Hansson avslørte i Dagsnytt 18 at det første han fortalte NRK da de henvendte seg om juletrær av plast var at DETTE ER IKKE NOE STORT MILJØPROBLEM. At dette ikke er noe stort miljøproblem var det minst viktige for debattglade NRK, som klipte det bort. Derfor skrev jeg det nå i store bokstaver, så det ikke skal forsvinne her i avisa også.

Denne saken ble først omtalt av Forskning.no. For et år siden. Plasten havner i naturen og havet, sto det da. Jeg trodde poenget med plasttrær var å ha dem i stua, og bruke den om igjen. Hovedproblemet er dessuten julepynten. Under den lokale innsamlingen av brukte, ekte juletrær pleier det å alltid å ligge trær fullt pyntet også, komplett med elektriske lys. Mange føler de er nødt til å kvitte seg med alt, for å være klare til neste år. Vi importerer 3.100.000 kilo ny julepynt hvert år, og 541 tonn juletrebelysning, ifølge Statistisk sentralbyrå. Så deprimerende tall at byrået burde vurdert å flytte noen forskere til, for ikke å ødelegge julestemningen for alle andre.

Jula er ellers vanskelig nok som den er. I USA dør seks mennesker hvert år i juletre-relaterte ulykker. Materielle ødeleggelser er beregnet til rundt 100 millioner kroner. 15.000 skader blir rapportert, mange etter å ha falt ned fra den blanke stjerna høyt i toppen.

Den amerikanske butikkjeden Walmart hadde i år juletre med marihuana-blader. Ikke ekte, men marihuana i plast er for mange enda verre enn annen plast, og produktet er allerede trukket tilbake. Fra en by i Sør-Afrika rapporteres det om et offentlig juletre som er laget av gammelt søppel. Det finnes også fancy designerbutikker som selger en rekke forskjellige alternative juletrær, som ser mer ut som kjegleformede installasjoner enn virkelige trær. Da kan man kanskje like godt ta inn skiboksen, male den grønn, og pynte den litt?

Alle som har sett julefilmen «Hjemme alene» vet hvor mye som kan gå galt nå. Og det kommer mer: Skjære seg på papir og bånd når man åpner presanger. Forstrekke seg ved å løfte tunge pakker. Elektriske støt fra lysdekorasjoner. Skli på innpakningspapir. Og det som alltid føles verst helt umiddelbart, med en smerte som heldigvis gir seg litt ut på våren: Å tråkke på en løs legokloss. Jeg orker ikke tenke på senskadene som oppstår etter dagevis med for mye svineribbe og julemarsipan.

I fjorårets advarsel mot plast gjemte Forskning.no en annen opplysning langt nede i saken: At de fleste naturlige trær huser opptil 25.000 bitte små insekter. Edderkopper, midd, støvlus og spretthaler som våkner til live i ei god og varm stue. Best å være ute i god tid og ønske alle en riktig god jul, og et godt juletre.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!