Debatt

Gode på og utenfor banen

Alle kan ikke bli landslagsspillere og komme til EM, men alle kan få med seg viktige verdier videre i livet fra fotballen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er stadig flere talentfulle barn og unge som satser på fotball på østkanten i Oslo, og bruker mye av fritida si på det. Bare i nærområdet mitt brukte hundrevis av unger forrige uke på fotballskole på Grorud med 130 deltakere og på Høybråten og Årvoll med omtrent like mange. EM i Frankrike med suksessen til underdogs som Island og Wales kommer bare til å øke interessen, men skåret i gleden har vært pøbelopptreden fra fotball fans.

I Grorud og Vålerenga er vi enige om at våre spillere skal være like gode på og utenfor banen. Når de er medlemmer hos oss representerer de klubben i alle mulige sammenhenger. Enten du mobber noen på skolen eller i nærmiljøet, eller oppfører deg dårlig mot klubber vi spiller mot, får det konsekvenser som at du ikke får være med på neste kamp. Vi vil at å være god i fotball skal bety å være en god lagspiller, både i klubben og overalt ellers. Alle kan ikke bli landslagsspillere og komme til EM, men alle kan få med seg viktige verdier videre i livet fra fotballen.

For å utvikle dette og sette det i system har Grorud IL og Vålerenga Samfunn tatt initiativ til et forbildeprosjekt sammen med bydel Grorud, bydel Gamle Oslo, fem skoler og forebyggende politi. Obos er hovedsponsor og avgjørende for at det kan gjennomføres. Vi har bygd boligene, nå vil vi også være med å bygge oppvekstmiljøene, sa Obos-direktør Daniel Siraj under lanseringen av prosjektet sammen med alle aktørene.

I første omgang skal tjuefire unge velges ut og bygges opp til forbilder gjennom kurs og praktisk læring. En del av de som er best i fotball og idrett kan nok være rabbagaster og urokråker i skole og nærmiljø. Det vil bety desto mer om de også går inn for å bli best utenfor banen. Målet er at de skal ta ansvar i framtida som ledere i idrettslaget, nærmiljøet, skolen og på andre områder. For hvert nye kull som utdannes til forbilder vil vi få flere unge som vil gå foran og stille opp.

Vi har ofte etterlyst flere frivillige som vil være ledere, trenere og ansvarspersoner i idrett, kulturliv og nærmiljø i innvandrertette bydeler i Oslo øst. Nå gjør vi noe med det!

Mer fra: Debatt