01-07-2014

Gi Snowden fredsprisen

Å tildele Nobels fredspris til Edward Snowden vil sende et signal om at maktmisbruk er uakseptabelt, også når det foregår i demokratiske land.

«Edward Snowden er en helt», sa varslerlegenden Daniel Ellsberg i et intervju med Dagsavisen i går. De siste dagene er den amerikanske varsleren Edward Snowden blitt løftet opp og på nytt lansert som kandidat til Nobels fredspris. Før helgen gikk en gruppe profilerte, norske jurister offentlig ut til støtte for at Snowden bør tildeles årets fredspris. Juristene slutter seg dermed til flere formelle nominasjoner av Snowden tidligere i år, blant annet fra SV-toppene Bård Vegar Solhjell og Snorre Valen, og professor i rettsvitenskap Terje Einarsen, som har sendt inn fire sider tettpakket med argumenter. Også Aftenposten går på lederplass inn for å gi fredsprisen til Snowden. Det vil være et valg vi helhjertet slutter oss til.

Å gi Nobels fredspris til Edward Snowden vil være en dristig tildeling til en modig person, og det vil sende et kraftfullt signal om at maktmisbruk er uakseptabelt, også når det foregår i demokratiske land. Nobelkomiteen har de siste årene operert med et utvidet fredsbegrep som også kan favne Snowdens viktige avsløringer om utstrakt amerikansk dataovervåking. Dokumentene avslørte at USA har lyttet på allierte statsledere. Like alvorlig er angrepet på vanlige borgeres privatliv. Amerikanske myndigheter har i hemmelighet skannet e-poster og datatrafikk under dekke av kampen mot terrorisme, men vanlige borgere kan ikke være trygge på at myndighetene ikke også har snoket deres digitale liv. Snowden har avdekket et overvåkingssystem fullstendig ute av kontroll.

Kritikerne mener det blir merkverdig å gi fredsprisen til Snowden siden han er under etterforskning for lovbrudd i hjemlandet. Amerikanske myndigheter ser på han som en spion og forræder, og det siste året har han levd i asyl i Russland. Fredsprisen har flere ganger gått til modige enkeltpersoner som står opp mot overgrep, med fare for egen sikkerhet. Det er nettopp det Snowden har gjort. Å gi Nobels fredspris til Edward Snowden vil være modig og kontroversielt. Det vil også være et riktig valg.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!