Debatt

Gaza mot stupet

Israel ynder å kalle seg Midtøstens eneste demokrati. Andre velger å kalle landet for en apartheidstat. Eller også en brutal landstjelende okkupant.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hvordan er landets internasjonale omdømme? Hva er fakta?

Fra 2012 til 2015 har FNs generalforsamling produsert 97 fordømmende resolusjoner. 83 av disse var mot Israel. Siden FNs menneskeretteråd UHNRC ble opprettet i 2006, har de produsert 135 resolusjoner som kritiserer verdens stater. Av disse er 68 rettet mot Israel. UNESCO produserer hvert eneste år om lag 10 resolusjoner som kritiserer Israel. Ingen andre land blir kritisert. I 2015 kom FN med 20 resolusjoner som fordømte Israel. Resten av verden fikk tre slike til sammen.

Alt i alt en unik posisjon i verdensmålestokk som er vanskelig å forsvare. Men angrep er ofte det beste forsvar: I stedet for å skjemmes over sitt skakkjørte fedreland går Israels ambassadør Raphael Schutz i april ut, slår seg på brystet og hevder at vi nordmenn er etterkommere av Vidkun Quisling og er fulle av løgner og antisemittisme. Riktignok ikke alle nordmenn, korrigerte han senere. Bakgrunnen for uttalelsen var at norske medier hadde kritisert den brutale nedslaktingen av ubevæpna sivile langs grensen mot Gaza. Han følger opp i et NRK-intervju med Yama Wolasmal i forrige uke, og hevder at israelske soldater ikke skyter for å drepe. Når likevel så mange sivile blir myrdet, må forklaringen være at israelske soldater er elendige skyttere?

Hvor lenge har Gaza’s innbyggere krefter til å protestere? Hvor lenge kan de opprettholde noenlunde normale samfunnsfunksjoner? Er det snart over og ut?

I 2012 kom FN-rapporten (UNRWA) som konkluderte med at i 2020 ville Gaza være ubeboelig på grunn av forurensning og ødelagte vannkilder. I vinter varslet de om at dette kunne skje alt i år. Halvparten av Gaza’s to millioner innbyggere lever på nødrasjoner fra FN-organet UNRWA. Nå har USA kuttet støtten til denne organisasjonen, og UNRWA kan bare gi nødhjelp ut juni. Diesel til sykehusenes aggregat kan de finansiere bare ut juli. UNRWA driver 275 skoler i Gaza med et snitt på 100 elever per skole. De har penger til drift ut dette skoleåret. Lærerne blir arbeidsledige, det i et samfunn med skyhøy ledighet fra før. De 30.000 ansatte i selvstyremyndighetene har ikke fått lønn siden februar. Gaza går mot stupet, bryr vi oss? Midtøstens eneste demokrati toer sine hender. Vi slår følge.

Mer fra: Debatt