Debatt

Gamle koster

Det er ikke over før det er over. Heller ikke for pensjonerte statsministere.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Helt siden Storbritannia i juni sjokkerte en hel verden, har debatten gått blant EU-tilhengerne: Er det nødt til å skje? Nå har også gamle sirkushester luktet sagmuggen. I forrige uke kastet to tidligere statsministre seg ut i debatten med samme budskap: brexit kan stanses om folket vil.

Ikke uventet var den ene Tony Blair. For Europa-tilhengeren har det nok vært vondt å se på hvilken vei landet han en gang styrte er på vei. Nå vil han tilbake i manesjen. Ikke som topp-politiker – Blair vet at han er så upopulær at det ville være en dårlig idé. I stedet vil han starte en organisasjon som skape debatt og kjempe for sentrum-venstre-siden i politikken: Det finnes «millioner av praktisk talt politisk hjemløse» nå, sier han.

Brexit kan bli stanset dersom utfallet av Storbritannias nye avtale er så dårlig at folket ikke vil ha den, mener Blair. Det springende punktet er det indre marked, og hvilke betingelser britene ender opp med. Man vet ikke hva man får. Det er som flytte uten å ha sett det nye huset, påpeker Blair.

Så kom også tidligere tory-statsminister John Major på banen. Også Major mener en ny folkeavstemning ikke kan utelukkes, om betingelsene for brexit blir dårlige. «Flertallets tyranni kan ikke diktere betingelsene for brexit,» mener Major. Han hadde selv sine harde kamper mot Brussel, men er mer pro-EU enn veldig mange andre i partiet.

Sannsynligheten for omkamp om EU er liten; folket har jo talt allerede. Men ingenting tyder på at debatten om brexit vil roe seg. I går meldte BBC at enkelte jurister mener det ikke er automatikk i at Storbritannia må forlate det indre marked selv om det går ut av EU. Det kan bli en rettslig kamp mot regjeringen om dette.

Mer fra: Debatt