Debatt

Frps smertegrense

Vi har svært sjelden, om noensinne, vært enig med Tybring-Gjedde i en viktig politisk sak. Men vi lytter når han snakker om forholdene i partiet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Frps Christian Tybring-Gjedde er en av de få gjenværende fra Carl I. Hagens tid på Stortinget. Som partigrunnlegger Hagen er Tybring-Gjedde svært frittalende. Han lar seg ikke binde av lojalitet til regjeringen. Det er ikke godt å vite når han snakker på vegne av seg selv, eller når han er talsperson for et bredere miljø i partiets stortingsgruppe.

Vi har svært sjelden, om noensinne, vært enig med Tybring-Gjedde i en viktig politisk sak. Men vi lytter når han snakker om forholdene i partiet. Slik som i Dagsavisen i går da han fortalte at deler av Frps stortingsgruppe er frustrert og lei av kompromisser som går på tvers av partiets politikk.

Han advarer regjerings-Frp mot stemningen i stortings-Frp. Advarselen kommer på et viktig tidspunkt i regjeringsforhandlingene. Vi vil derfor ikke utelukke at Tybring-Gjedde smører tykt på av taktiske grunner. Men det er neppe bare forhandlingsstrategi som ligger bak advarslene. Det er grunn til å tro at Christian Tybring-Gjedde har store deler av partiet bak seg når han sier at folk i partiet er frustrerte.

Gjennomsnittet av meningsmålingene på nyåret gir Frp 13 prosent. Noen i partiet husker sikkert at Frp som opposisjonsparti var større enn Høyre. Selv om det slett ikke kan sies at regjeringsdeltakelsen har vært noen fiasko for Frp målt i velgeroppslutning, er det mulig at partiet mister posisjonen som landets tredje største ved lokalvalget til høsten.

I fjor gikk Venstre inn i regjeringen. Det påførte Frp smertefulle politiske tap. Det samme kan skje når KrF nå er på vei inn. Tybring-Gjedde frykter for hvordan det vil gå når Frp skal tilpasse sin politikk et bitte lite parti som KrF, som han omtaler slik: «Egentlig er det vel et utdøende parti». Landsstyrets ja til regjeringsforhandlinger lød som et nei. Partileder Siv Jensen sa at ledelsen hadde fått klare tilbakemeldinger om hvor smertegrensen går. Vi har ikke noe ønske om at Frp skal få mer innflytelse i norsk politikk. Men spenningene i partiet viser at problemene knyttet til Erna Solbergs samlingsprosjekt er sterkt undervurdert.

Mer fra: Debatt