Debatt

Frp-topp får fortsette

Gjør regjeringspartiet Frp alt de kan for å skape trygghet?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Flere jenter har varslet om adferden til nåværende første nestformann i Frps ungdomsorganisasjon, Kristian Eilertsen. Ifølge NRK er det minst fire varsler, og jenter på 13, 14 og 16 år har tatt mot til seg og meldt fra om det de har opplevd.

I helgen konkluderte partiet med at mannen har brutt reglene mot seksuell trakassering, men Frp kommenterer ikke på antall varsler eller innholdet i disse. Nestformannen har tidligere overfor NRK innrømmet at upassende episoder kan ha forekommet, men at gjentatte spørsmål om sex til 14-åringen var en fleip. Det oppsiktsvekkende er at dette ikke får noen konsekvenser for den nå 23 år gamle mannen.

Partitoppen skal ha fått en skriftlig advarsel, og der stopper straffen for å ha brutt partiets egne regler. Helge André Njåstad, leder i organisasjonsutvalget i Frp, har stått for granskingen av sakene, og sier til NRK at det Eilertsen har gjort «ikke er greit», men ligger noen år tilbake. Han sier at mannen har «endret kurs» og nå ser framover. I all praktisk forstand er mannen skyldig og frikjent på samme tid. Og stiller til valg igjen på FpUs landsmøte om et par uker.

At partiet ikke stripper ham for verv, begrunner Njåstad med at spørsmålet om tillit kun kan avgjøres av ungdomspartiet selv ved neste ledervalg. Hvis dette ansvaret skyves over til ungdommen som skal stemme over hvem de vil ledes av, mener vi at det må være klart og åpent hvem i ungdomspartiet som har fått beskydninger rettet mot seg. Anklager som organisasjonsutvalget har funnet at det er hold i.

Håndteringen av varslersaken i FpU er ikke betryggende. Frps ungdomsorganisasjonen har tidligere slitt med ukultur. Signalet som nå sendes til partiets tillitsvalgte om akseptabel adferd, er svært mildt og vagt. Njåstad hevder at alle skal være trygge på at partiet «gjør hva vi kan» for at partiarrangementer skal være trygge for ungdom, og sier faren for at nestlederen bryter regelverket igjen nå «er langt mindre». Gjør regjeringspartiet Frp da alt de kan for å skape trygghet? Dette kan umulig være særlig betryggende for foreldre som skal sende sine håpefulle på politisk verksted og landsmøte etter påske.

Mer fra: Debatt