ANNONSE
Anders Lange med eggelikør, pipe og sverd. FOTO: NTB SCANPIX

Anders Lange med eggelikør, pipe og sverd. FOTO: NTB SCANPIX

Vis bildetekst

06-05-2017

Frp-spøkelset

La oss nå si at Anders Langes ånd fortsatt «svever over vannene», det vil si over helgens Frp-landsmøte på et hotell ved Gardermoen. La oss nå si at Anders Lange svevde litt rundt der oppunder taket, tittet ned, og tenkte sitt.

Ja, jeg snakker om den Anders Lange, Frps for lengst avdøde stamfar, han som en gang stiftet Anders Langes Parti på Saga kino en aprildag i 1973, den rufsete forløperen til Frp. Lange, som var viden kjent som en eggelikørdrikkende og sverdsvingende eksentriker og skatte- og avgiftshater. Og la oss nå si at vi er et i slags «Åndenes Makt»-modus og Lange altså kom svevende over den fullpakkede landsmøtesalen, mens han tittet ned på alle de kvinner og menn som i dag utgjør det moderne regjeringspartiet Frp. Ville Anders Lange kjent igjen sitt gamle parti, etter 40 år i opposisjon og snart fire år i regjering? Og – ville Lange ha likt det han så?

«Nei», sa Anders Lange-biograf Øyvind Strømmen til Dagsavisen for noen måneder siden. Han trodde ikke Lange ville likt dagens Frp. Det ville vært for likt Høyre, som Lange opponerte mot. Lange ville nok heller ikke likt verken vedtekter, landsmøter eller partiprogrammer fulle av kompromisser. Ikke ville han ha kvinnfolk i politikken heller, ifølge Dagsavisens Arne Strand, som intervjuet ham en gang i urtiden (altså på 70-tallet). Kvinnfolk i politikken?! Nei, det var noe tull, mente Lange. Så hvis han hadde tittet ned på landsmøtesalen nå i helga, ville han nok ikke likt å se verken Siv Jensen eller Sylvi Listhaug sitte der, selv om de to i dag er henholdsvis partiets leder og hennes mulige arvtaker.

Og hva ville Lange ment om regjeringspartiet Frps store flokk av statssekretærer, mange av dem alet opp på sunn havregrøt, jussstudier og FpUs elitekurs? Ville han likt alle de velformulerte unge mennene som i snart fire år har trippet rundt i departementskorridorene i sine pensko, dress og slips? Noe sier meg at Lange ville tenkt: «For noen gørrkjedelige jyplinger».

Kanskje ville Lange ville likt Frp-ere av typen Per Sandberg. Jeg kan i alle fall tenke meg Lange ville vært begeistret da Per Sandberg i sin tid omtalte sitt partis statsråder for «polerte biljardkuler». Men nå har jo Per Sandberg selv vært en ganske veldressert «biljardkule»-statsråd i snart halvannet år, og det er sjelden man hører om noen sprell fra den kanten lenger.

Dagens Frp-ere gir nok blaffen i hva gamle Lange ville ment om dem i dag. Men dere som ser på «Åndenes makt» vet godt at de fleste spøkelser dukker opp fordi de så sterkt misliker det «de nye» har gjort med det huset de en gang bodde i. Gjenferdene bare hater det når folk pusser opp, river ned vegger, flytter rundt på møbler og forandrer på ting – og kanskje ser sitt snitt til å vedta et langtidsprogram. Jeg bare nevner det.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!