Debatt

Fravær av nei er ikke ja

Kanskje kunne vi ha spurt mistenkte: Hva tenkte du da hun lå livløs uten å si et eneste ord?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Under etterforskning og eventuell domstolsbehandling av voldtekt, er det to spørsmål det strides om: Er beskrivelsen av hendelsen en faktisk voldtekt? Var gjerningspersonen klar over at han begikk en voldtekt? For å få svar på spørsmålene, letes det etter bevis på at samleie ikke var frivillig. Fornærmedes kropp undersøkes for skader, for tegn på at hen har ytt motstand. Fornærmede utspørres hva som ble sagt og gjort før, under og etter overgrepet. Vi vil høre at du skrek «nei», at du slo for å komme deg løs, men ble slått og holdt fast, eller truet og tvunget.

En svensk studie av Möller, Söndergaard og Helström peker på et fenomen som kalles Tonic immobility – «å fryse». I dyrenes verden er det en anerkjent og vanlig reaksjon når et byttedyr blir truet av et fysisk overlegent rovdyr uten mulighet til å komme seg unna. Enkelte dyr «spiller død» for at det store rovdyret skal miste interessen.

Den svenske studien undersøkte reaksjonsmønstre til 298 kvinner som hadde dratt til et overgrepsmottak i Stockholm. 70 % hadde reagert med «å fryse». De følte seg paralysert, og ute av stand til å rope. Flere beskrev en følelse av nummenhet og kulde, eller at de var løsrevet fra sin egen kropp, dissosiasjon.

Erfaringene fra samtaler med voldtektsutsatte på Dixi samsvarer med denne undersøkelsen. Flertallet beskriver at de registrerte hva som skjedde, men ikke klarte å gjøre motstand. Mange uttrykker sterk skyldfølelse og skam fordi de ikke skrek, klorte, sparket og slo. En stor del av vårt arbeid handler om å undervise de utsatte om denne overlevelsesmekanismen, for å redusere skyld og skam, for å hjelpe de å forstå sine egne reaksjoner.

I norsk rettsvesen anerkjennes ikke denne reaksjonsformen, til tross for nyere forskning. Som etterforskere ser vi ikke etter handlingslammelse, lovteksten favner den ikke, og mistenkte spørres ikke om den. Vi godtar kun handlingslammelse hvis noen holder en kniv mot strupen din eller en pistol mot hodet. Fysisk overlegenhet anses ikke som truende i seg selv. Den nye forskningen er en av årsakene til at Sverige forandrer lovteksten. Fra og med sommeren kreves det at du har forsikret deg om at du har samtykke.

I dag spør vi fornærmede: Hva sa du? Hva gjorde du? Hvorfor gjorde du ikke motstand? Kanskje kunne vi ha spurt mistenkte: Hva tenkte du da hun lå livløs uten å si et eneste ord? Fravær av nei betyr ikke ja.

Mer fra: Debatt