Debatt

Fram med kjeglene

«Jeg orket ikke se mer», var manges reaksjon da den tredje tyske ballen lå i nettet. Min oppfordring: Se alt sammen en gang til. Og lær. Og ta debatten om hvor norsk fotballopplæring befinner seg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

0-3 i fjor på Ullevaal, 0-6 i år i Stuttgart bekrefter ganske presist norsk fotballs status. Den store hjemlige selvpiskingen begynte halvveis i første omgang. Alt var feil med norsk fotball. På sosiale medier kokte det om mislykket barnefotball, om svimle spillere, om norsk toppfotball i krise. U21-landslaget tapte for Kosovo og kvinnelandslagets EM-fiasko er behørig omtalt. Ja, toppfotballsjef Nils Johan Semb må vurdere sin stilling. Vi er ved et veiskille. Men de reelle problemene stikker dypere.

Så hvor begynner vi? Min påstand er at om Norge hadde satt opp elleve kjegler i stedet for tyske motstandere, hadde man ikke klart det kombinasjonsspillet og de avslutningene tyskerne sto for. Det var angrepsspill og avslutninger i verdensklasse. Ja, godt hjulpet av norske forsvarsspillere som lå på minst en meter for stor avstand hele tida. Men vi må begynne med kjeglene. Det helt elementære. Og med trenere som er skolert, jamfør siste dagers debatt i Dagsavisen om tilstanden i Oslofotballen.

Å sette inn ressursene i barne- og ungdomsfotballen har vært etterlyst lenge. Det letes etter finansieringsmodeller. I trenerforeningen Teddy Moen leder finnes det mange utdannede trenere også med lang erfaring, som ikke får bidra fordi klubbene bruker alle sine ressurser på infrastruktur. Man tviholder på foreldretrenere så lenge man kan. De gjør en uvurderlig innsats, noen foreldre er også utdannede trenere, men ungdomsfotballen må profesjonaliseres. I skolemusikken brukes profesjonelle dirigenter, ikke foreldre med musikkinteresse. Dette er grepet de har gjort på Island. Begrepet baneleie finnes ikke for klubbene fordi det offentlige tar hele regningen.

Da Norge tapte med ni mål for Nederland i 1972 ble laget omdøpt til «Sportsklubben 09». Nå har vi 0-9 mot Tyskland over to kamper. Men enda verre: Tyskland skapte 20 målsjanser i Stuttgart. Forskjellen fra 1972 til i dag er at datidens landslag besto av glade amatører, dagens landslag består av svært høytlønte spillere som har vært etterspurt i en rekke klubber.

Tyskland opplevde en enda større flyt enn da de slo Brasil 7-1 i Brasils eget VM i 2014. Da scoret tyskerne på nesten hver sjanse de skapte. Lars Lagerbäck og hans team skal være glade for at det ikke skjedde mandag. Keeper Rune Almenning Jarstein, med daglig virke i tysk Bundesliga, var lagets beste spiller.

Derfor skal ikke alt svartmales etter en enkelt kamp. Brasil har reist seg igjen. Men kampen var en påminnelse om at ressursbruken i norsk fotball må gjennomgås fra bredde til topp.

Mer fra: Debatt