Erna Solberg under årets Øyafestival.

Erna Solberg under årets Øyafestival.

Vis bildetekst
Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

11-08-2018

Fra Øya til Arendal

Nå elsker partitoppene å vise seg fram på festival.

Etter sommerferien finnes det verre måter å komme tilbake til arbeidslivet på, enn å henge rundt på Øyafestivalen. En stadig viktigere arena for oss som fusker i faget som politiske kommentatorer.

Og der vi sto på konserten med Kendrick Lamar, litt bortenfor statsminister Erna Solberg, bemerket venn og kollega Leif Gjerstad, forfatteren av boka om Kalvøyafestivalen, at det ikke var så stor sjanse for at Trygve Brattli skulle komme for å se Frank Zappa på Kalvøya til å begynne med. Kanskje Per Borten og Lars Korvald ute sammen for Fairport Convention, men der gikk grensen.

Nå elsker partitoppene å vise seg fram på festival. De som var på Øya onsdag kunne oppleve at det plutselig var kulturminister Trine Skei Grande som sto der og tappet øl som frivillig. Så mye folk det er der oppe får vi ikke med alt, om det for eksempel er Tor Mikkel Wara som tømmer toalettene, eller Siv Jensen som betjener panteboden.

Etter Øya for et par år siden foreslo vi at alle som forstyrrer musikken med høylytt prat og generelt festbråk kunne få en festival uten artister, siden de bare skal mase, spise og drikke uansett. Da fikk vi fort svar på Twitter om at dette finnes allerede. Nemlig Arendalsuka. Dette er deres Øyafestival. Der «aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid». Arendalsuka har hele 1.067 forskjellige arrangementer. De har musikk også.

Arendalsuka er god på å fange opp artister som ikke får plass på Øya-programmet. Jørn Hoel er med. Tidlig fredag kveld, på et arrangement av Norges Fiskarlag, sammen med selveste Per Sandberg skal han vise fram kokkekunster – og ikke minst: Sammen skal de fremføre en rykende fersk villfisklåt! Sandberg er jo litt av en villfisk selv, og selv om han ikke er rykende fersk, så dette kan fort bli et høydepunkt.

Virkeligheten er ikke bare musikk, som de pleide å si på Kalvøya. Jeg ble veldig nysgjerrig på «Electric City Agder», men det som ser ut som et storartet bandnavn er et seminar om fornybar energi i lokalmiljøet. Andre seminarer fra Arendalsuka som høres ut som bandnavn: «Unge sinte gutter». «Rus og reker». «Bondepub». «Enorm elektrifisering». «Fagfolk i manko». «Fremtidens bank». «Wanted: Lastebilsjåfører». «Sex uten besvær». «Skjeve data & slemme roboter» er til og med nok til to band. For ikke å snakke om en klassiker i serien «navn på punkband»: «Vi har lyst på f … a di.»

Erna Solberg taler på Kanalplassen i Arendal torsdag kl. 15. Det gjenstår å se om Kendrick Lamar kommer for å høre på.


nyemeninger meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!