Debatt

Fotballens pengebinge

Fordeler Norges Fotballforbund inntektene riktig? Nei, mener Oslo fotballkrets, som inviterer til debatt om fordelingen mellom topp og bredde.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

De kobler det også til valget av ny fotballpresident. Styreleder Kenneth Baranyi Eriksen sier til VG at han mener andre enn dagens president Terje Svendsen da må lede NFF-styret. En kvinne?

Utspillet handler altså om to saker: Ny fotballpresident og ny fordeling av mediepotten. Det viktigste med utspillet er at diskusjonen kommer. Og debatten om fordelingen av midlene er aldri tatt reelt ut i offentligheten.

Herrelandslaget vakte internasjonal oppsikt da de la opp til kutt i sine bonuser til fordel for kvinnelandslaget. I en mannsdominert sport var dette helt nye signaler. Begrunnelsen for skjevdelingen har alltid vært den himmelvide kommersielle forskjellen mellom manne- og kvinnefotball. Sist sommers EM-sluttspill, med dets høye TV- og publikumstall, viser at noe er i ferd med å skje.

Men Oslo fotballkrets hovedbudskap er å få mer midler til bredde- og kvinnefotballen her hjemme. Hva er en fornuftig fordeling? Mette Christiansen er Terje Svendsens nestkommanderende i NFF-styret med hovedansvar for bredde. Fire av styrets åtte medlemmer er kvinner. Som i Oslo fotballkrets styre der fem av ti er kvinner. På toppen av pyramiden holder norsk fotball seg til kravet om kjønnsbalanse, det er verre nedover i klubbene.

Kvinnefotballen i Norge drives som breddeidrett. Toppklubbene må ha hjelp til videre utvikling. Da må andre få litt mindre.

– Skal vi komme i en posisjon der kvinne- og breddefotballen får en mye større del av mediekaken om fem år, så må vi prate om det allerede nå, sier Eriksen. Og har rett i det. Han vil ikke kalle det et opprør. Men det kan bli det hvis ikke NFF tar ballen.

Mer fra: Debatt