ANNONSE

02-09-2017

Fotball og runde tall

Neymar har tjent min årslønn idet han har knytt skoa og tatt på seg kortbuksene.

Det såkalte overgangsvinduet har igjen lukket seg. Natt til i går ble overgangsmarkedet stengt fram til juni. Fotballindustrien har i løpet av sommeren brukt milliarder på spilleroverganger. De engelske klubbene har brukt 15 milliarder på tre måneder. Én brasilianer har alene kostet to milliarder. Én islending en halv milliard. Og listepris for en middels begava høyreback er nå 200–300 millioner kroner.

Fotballen er sjuk. Motbydelig, Forkastelig. Umoralsk. Den er det perfekte bildet på vår tid.

Og den er fantastisk. Jeg elsker fotball. Og bruker som mange menn i min generasjon uforholdsmessig mye tid på å se og ikke minst lese om «the beautiful game». Spillerkjøp, skader, taktikk og trenerbytter følges med lupe. Jeg drar fra familien for å oppleve fotball live i fremmede land, har kopidrakter i skuffen. Men som et tenkende og relativt politisk bevisst menneske burde jeg sluttet å følge med på den såkalte toppfotballen. Jeg burde demonstrert mot en sport som har kommet så uendelig langt fra sitt opphav, et spill av og for folket. Det var en arbeiderklassesport, massenes moro. Det er den fortsatt, men den har mistet seg sjøl på veien. The beautiful game blir fotballen kalt. Opphavet til uttrykket kjennes ikke. Som spill er den fortsatt vakker og fascinerende, som kultur er den stygg.

Brasilianeren Neymar ble i sommer kjøpt av Paris St. Germain for over to milliarder kroner. Klubbens penger kommer ikke fra fansen eller fra klok drift, men fra arabisk olje. Fotballens regulerende krefter virker maktesløse. Samme guttunge skal gjennom kontraktsperioden tjene 45 millioner euro. Hvert år. BBC har lagd en kalkulator der man kan sammenligne seg med Neymar økonomisk. Jeg tastet inn min gode lønn, jeg har mer enn nok og tjener visstnok fire ganger snittet i verden, og fant ut at Neymar casher inn min årslønn på et kvarter. Han tjener min årslønn på å ta på seg treningstøyet. Eller hvis vi snur på det; jeg må jobbe 655 år for å tjene like mye som Neymar gjør på ett år. Det er forbilde å ha, det, for verdens unge.

Fotballens beste menn har alltid vært idoler og stjerner, dyrket og elsket av både kvinner og menn. Og verdsatt økonomisk. Men de var «våre» og lenge blant oss. Det er ikke meninga at dette skal bli atter en tekst der en halvgammel mann hevder at alt var bedre før, men jeg vil hevde at alt var mer normalt før. I 1957 tjente de beste engelske fotballspillerne 1677 pund. Med bonus og landslagstillegg. Regnestykket The Daily Telegraph gjorde i 2011 viste at det tilsvarte en lønn i dag på 75.000 pund eller rundt 800.000. Godt betalt, men noen stjernelønn er det ikke. Med andre ord, fotballspillerne befant seg før ikke i en annen økonomisk galakse enn vanlige folk eller supporterne. De relativt små forskjellene mellom dem på tribunen og de med knotter på gresset holdt seg til ut på 80-tallet. Så sa det pang på 90-tallet, og så ble det sinnssykt i takt med globaliseringen en gang etter 2000. Helt parallelt med den verden og mentalitet som fotballen er del av. Ingen spiller lenger for klubben de vokste opp i, men for klubben som kan tilby den største økonomiske pakka. De er bare «våre» inntil de får en bedre avtale et annet sted. Ingen på tribunen identifiserer seg med dem lengre. Elite og folk glir stadig lengre fra hverandre. Også her. Man er verdt det markedet er villig til å by, sier blårussen. Slik rasjonaliseres det absurde. En dag blir det våre famous last words.

Vi kan sukke over galskapen. Men fotballen er ikke problemet. Den er bare symptomet på verdens skjeve gang videre. I arbeidslivet er vi alle fotballspillere, vi bygger CV og jager høyere lønn. Ingen får lenger gullklokka for lang og tro tjeneste. Det er bare de dumme som ikke kjenner sin egen markedsverdi. Lønnsvinnerne er de som hopper videre. Og videre. Og mens vi venter på bedre tider, holder vi oss for nesa og leser tabellen med lupe.


nyemeninger Meninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!