Debatt

Forsvar sjukepengene

Vi som fortsatt betrakter solidaritet som et hedersord og som heiser flagget på 1. mai, har god grunn til å stå skulder ved skulder og forsvare full lønn under sjukdom.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Sjukepengordningen er en torn i øyet på dem som ikke heiser flagget 1. mai. Høyre skriver i sitt partiprogram på side 48 at partiet vil «Sette ned et utvalg som vurderer sykelønnsordningen». Alle de borgerlige ungdomspartiene har nylig gått til frontalangrep på ordningen.

Ved usolidariske kutt i sjukepengene vil det spares noen kroner, fordi mange sjuke ikke har råd til å være borte fra jobben. Det er ofte de som har de tyngste jobbene og laveste lønningene som har det høyeste sjukefraværet. For dem vil reduserte sjukepenger bli en langt større økonomisk belastning enn andre med god lønn.

Velferdsstaten står ikke i fare om vi beholder vår ordning med sjukepenger, som utgjør omkring 40 milliarder i året, og som bare er en liten fis av statsbudsjettet. Det er anekdoter på internett om at latsabber, døgenikter og unnasluntrere utnytter ordningen, og at folk nærmest ikke er sjuke i dette fjellandet. Så her kommer et litt annet perspektiv:

Omkring 30.000 får en kreftdiagnose hvert år, og omkring 225.000 lever med kreft i dag. Så lever mer enn 300.000 med en revmatisk lidelse, og 165.000 tar medisiner for diabetes, og ifølge Folkehelseinstituttet vil 30–50 prosent av oss få en psykisk lidelse i løpet av livet. Mer enn 300.000 behandles hvert år på sykehus for skader, og ytterligere 300.000 blir behandlet for skader av lege.

Og for å fylle på litt mer så ble det i 2015, ifølge Statistisk sentralbyrå, registrert 24.000 arbeidsulykker. 45 prosent av disse ulykkene medførte fravær på fire dager eller mer. Når det gjelder trafikkulykker, blir omkring 10.000 skadet hvert år. Sånn kan denne lista bli lengre enn ei dansk smørbrødliste.

Mer fra: Debatt