Debatt

Forskrift som treffer

Boligprisene stiger igjen, fikk vi vite i forrige uke, etter det siste årets korreksjon, som det heter på dette språket. Eiendom Norge la fram tall som viste prisøkning i de fleste områder.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I sommer krevde administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren at Siv Jensen skulle skrote de nye, strengere reglene for boliglån. «Et klart hinder for et dynamisk og velfungerende boligmarked», skrev hun i brev til finansministeren.

Da hadde den midlertidige skjerpingen av kriteriene for å få lån til bolig virket i et halvår. Meiers kollega Hedda Ulvness i Eie Eiendomsmegling advarte samtidig mot at det var mulig at «effekten denne gangen er for kraftig» og at man gjerne undervurderer effekten av slike inngrep i markedet. Forskriften fungerte da etter hensikten. Trykket i boligmarkedet avtok. Prisstigningen stoppet opp og gikk tilbake. Da ropte altså bransjen. Den klaget sin nød, og ba for sin syke mor.

Nå stiger prisene igjen, til tross for at forskriften fortsatt gjelder. «Det blir som når bjørnen sklir på rumpen ut av vinterhiet og vralter seg våryr gjennom skauen, full av optimisme», sier Grethe W. Meier nå til Finansavisen. Ikke så bekymret likevel. Omsorgen for førstegangskjøperne er også stor, men antallet boligdebutanter mellom 20 og 39 gikk likevel bare tilbake med 360 i fjor. Forskriften er altså ikke til hinder for et dynamisk marked, men fungerte som den helt nødvendige bremsen den var ment som. Året den ble vedtatt, steg prisene i Oslo med 26,5 prosent.

Forskriften løper ut juni. Høringsfristen for mulig ny forskrift gikk nylig ut. Det virker klokt i det minste å beholde kravene i forskriften. Markedet fungerer nå helt fint med en moderat, naturlig prisvekst, og den eksplosive prisveksten har stoppet opp. Dette var det helt nødvendig å få til. Vedtak om å lempe på kravene i forskriften vil sende helt feil signal nå. Vi mener man heller bør skjerpe kravene. Flere har forsatt å kjøpe sekundærboliger i Oslo til tross for minimum 40 prosent egenkapital. Dette kravet kan justeres opp. Bolig er åpenbart fortsatt et for attraktivt investeringsobjekt.

Mer fra: Debatt