Debatt

Forkastelig heksejakt

Denne uka går homofile og aktivister i dekning i Tanzanias største by, Dar es Salaam.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Byens øverste sjef, Paul Makonda, har etablert en gruppe som skal identifisere og straffe homofile, og har oppfordret innbyggerne til å angi homofile.

I Tanzania er homofili tabu. Seksuelle handlinger mellom menn er straffbart. Heksejakten i Dar es-Salaam gjør det enda vanskeligere å være homofil, og bidrar i tillegg til å piske opp hat mot denne gruppen. Amnesty har kritisert det kraftig. USA har advart sine borgere i Tanzania, og ber dem blant annet fjerne bilder fra internett som kan gi dem problemer.

Regjeringen i Tanzania sier tiltaket i Dar es Salaam ikke representerer regjeringens standpunkt. Men jakten som er igangsatt har ikke oppstått i et vakuum. Makonda er alliert med president John Magufuli, som siden han kom til makten i 2015 har ført en hard retorikk mot homofile. Norad påpeker på sine nettsider at myndighetspersoner gjentatte ganger har gått til verbale angrep på organisasjoner som bistår denne gruppen. En rekke helsetiltak rettet mot disse har måttet stenge, og det fryktes at den positive trenden med færre hivsmittede kan snu.

Tanzania er et av flere afrikanske land med sterk undertrykking av homofile. I Uganda undertegnet president Yoweri Museveni i 2014 en lov om fengsel på livstid for homofile som praktiserer sin legning. Norge holdt tilbake 50 millioner kroner i bistand, og flere andre land reagerte på samme måte. Loven ble senere annullert av Ugandas grunnlovsdomstol, men homofile blir fortsatt kraftig diskriminert.

Nå har enkelte tatt til orde for at Norge bør kutte bistanden til Tanzania. Norge har vært bidragsyter til Tanzania gjennom mange år. Å kutte eller holde tilbake bistand er et vanskelig dilemma. Det kan ramme sårbare mennesker som trenger hjelpen. Som direkte reaksjon på politikk overfor homofile kan det dessuten gjøre homofile enda mer utsatt fordi de blir oppfattet som syndebukker. Man skal tenke seg nøye om før man går til et slikt skritt. Norge bør uansett bruke posisjonen vi har til å si klart ifra overfor Tanzania.

Mer fra: Debatt