ANNONSE

11-11-2016

For velferdsstaten?

Man kan like det eller ikke, men det er inntektene fra olje- og gassutvinningen som har satt oss i stand til å bygge opp en velferdsstat.

Det finnes en aksjonskomité som kaller seg «For velferdsstaten». Tilsynelatende er komiteen opptatt av å bekjempe høyresidens privatisering og skattelettelser. Det er vel og bra. Men de virkelige truslene mot velferdsstaten forholder denne komiteen seg ikke til. Velferdsstatens erklærte forsvarere nekter å diskutere hvilke utfordringer vår tids masseinnvandring fra fattige land representerer for velferdsstaten. Det er den utskjelte høyresiden, og ikke velferdsstatens forsvarere på venstresiden, som har tatt tak i denne problematikken.

Eller hva med pressgrupper som – i et donquijotisk forsøk på å løse verdens klimaproblemer – krever at vi skal la olje og gass til en verdi av tusenvis av milliarder kroner bli liggende urørt på havbunnen? Truer ikke de velferdsstaten? Man kan like det eller ikke, men det er inntektene fra olje- og gassutvinningen som har satt oss i stand til å bygge opp en velferdsstat. Hadde vi ikke hatt olje- og gassinntektene, ville tusenvis av mennesker som i dag er lærere, barnehageansatte, byråkrater, leger, sykepleiere, hjemmehjelpere og sosialarbeidere, ha måttet arbeide i eksportindustrien, slik at vi hadde kunnet betale for alle varene og tjenestene vi importerer.

En milliard eller to i skattelette eller privatisering av et gamlehjem utgjør ifølge «For velferdsstaten» en trussel mot velferdsstaten. Pressgrupper som krever at vi skal la oljen og gassen bli liggende på havbunnen, derimot, later velferdsstatens forsvarere som om de ikke ser. En rettssak for å forby oljeboring i nord er under oppseiling. Dersom «For velferdsstaten» virkelig var opptatt av å forsvare velferdsstaten, hadde aksjonskomiteen i den anledning arrangert demonstrasjoner til støtte for olje- og gassutvinning.


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!