ANNONSE

01-02-2013

Flyktninger og 
kommunene

Det er staten selv som påfører flyktningene den lengste ventetiden.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen skriver i Dagsavisen mandag 21. januar om bosetting av flyktninger i kommunene. «De får bli, men de får ikke noe sted å bo. Derfor blir de sittende i mottakene og vente på at en kommune skal si ja til å ta imot dem. Gjennomsnittlig ventetid er 6,2 måneder», skriver statsråden.

Nå viser nye tall som NTNU Samfunnsforskning har utarbeidet for kommunesektorens organisasjon KS at ventetiden er enda lenger, nesten sju måneder. Men de viser også at de slett ikke bare venter på at «en kommune skal si ja til å ta imot dem.»

Ifølge undersøkelsen tok det i 2011/2012 i gjennomsnitt 4,7 måneder fra de var gitt godkjent flyktningstatus til de ble søkt ut til en bostedskommune. Deretter tok det i gjennomsnitt 2,2 måneder før kommunene klarte å bosette enslige voksne og familier med barn.

Det betyr at det er en jobb å gjøre i mange kommuner. Men det betyr også at det er staten selv som påfører flyktningene den lengste ventetiden. Da er det litt spesielt at den ansvarlige statsråden bare etterlyser innsats fra kommunene.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!