Kultur

Flykræsj og motbydelig stormakts-sjakk

Nedskytingen av MH17 brukes for alt den er verdt, nå begynner kommentarer fra vestlige politikere å fremstå som latterlig overspill.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Shit happens !
Det er liten tvil om at Malaysian Airlines flight MH17 ble skutt ned, heller ikke særlig tvil om at det var "pro russiske separatister" i Øst-Ukraina som gjorde det. Det er også helt trolig at separatistene får økonomisk og materiell og personellmessig støtte fra Russland. Det er ikke første gangen, og heller ikke siste gangen uskyldige sivile blir offer i en konflikt. Nå bruker vestlige politikere denne tragiske nedskytingen for alt den er verdt, og de tar den så langt ut at det begynner å bli latterlig.

Begge sider i konflikten blir spilt av stormaktene.
For også kuppmakerne i Ukraina støttes økonomisk, med materiell og med "rådgivere" fra USA, trolig i mye større grad enn separatistene. Ulike kilder hevder USA gikk inn med 5 milliarder US$ som "investering i regimeskifte" før kuppet fant sted. I så fall er det en særdeles vellykket investering. Å se på kuppet som uttrykk for en representativ og demokratisk bevegelse i hele Ukraina er ganske vanskelig.

Nesten dobbelt så mange drept på Gaza.
Mens verden har konstentrert seg om flight MH17, har Israel tatt livet av nesten dobbelt så mange mennesker på Gaza, hvorav mange kvinner og barn. Dette anser den vestlige verden er normalt og akseptabelt, og selvfølgelig Hamas sin skyld.

Flyet som ingen stiller spørsmål om.
Og mens norske aviser stiller alle de rette spørsmålene om MH17 fra kræsj-området der flydeler og mennesker ligger strødd, minnes vi et annet fly som kræsjet i bakken. Et fly kræsjet i Shanksville, Pennsylvania, den 11. september 2001, uten å etterlate en eneste synlig flydel, uten å etterlate en eneste menneskekropp, ikke et flysete, ikke noe bagasje, ikke en gang brann etter 40 tonn jetfuel, ingenting. Bare et beskjedent hull i bakken. Uten at en eneste norsk journalist finner dette problematisk den dag i dag.

Mer fra: Kultur