19-06-2013

Fjern egenkapitalgrensen på 15 prosent!

Antallet som får hjelp fra foreldrene sine har økt. Prisene stiger og stiger på boliger i Oslo. Egenkapitalkravet skaper et klasseskille i boligmarkedet, som den rødgrønne regjeringen står bak.

Det er ikke Finanstilsynets eller en politikers oppgave å bestemme hvem som skal ha muligheten til å bli vurdert av private banker.

Jeg mener det må være opp til hver enkelt bank å vurdere, ut ifra hvem som er best skikket, og ikke hvem som har mest startkapital på bok. Det er ingen menneskerett å få billån, det er ingen menneskerett å få boliglån, men jeg mener det er en menneskerett og kunne bli vurdert ut ifra samme vilkår.


Det er ikke heller foreldrenes inntekt og muligheten til å kausjonere som skal være forutsetningen, men hva jeg som låntager har muligheten til å betale.
Jeg har også tillit til folk flest og velger å tro at det må være i hver enkelt persons egeninteresse å få best mulig lånebetingelser, og at det fortsatt vil være en mentalitet å spare opp egenkapital for de som har mulighet. Men ikke alle har mulighet til det, som f. eks en rekke single, småbarnsforeldre og studenter.


Ta for eksempel, studenter: Den ene dagen lever de på studielån og den neste dagen har mange full lønn. Hvordan skal de ha muligheten til å ha lagt av penger under studietiden? Men mange har allerede fått en jobb før studiene er ferdige og har fremtidig sikret inntekt. Like etter studietiden er mange studenter i jobb, med full lønn, og kan håndtere et boliglån. Disse burde få sjansen til å komme inn på boligmarkedet.


FrP mener at vårt vedtak på Landsmøtet vil være med å kunne få dem inn på boligmarkedet. Vi har programfestet å fjerne egenkapitalen på 15 %. I dag studerer man også gjerne til man er i voksen alder, man etablerer seg senere, og man etablerer seg også gjerne alene. Dagens krav om 15 % egenkapital mener jeg er galskap, og dagens krav vil stimulere til flere bolighaier som kjøper opp og folk flest vil ikke få sjansen til å komme inn på boligmarkedet.

Aina Stenersen (FrP)
5. stortingskandidat


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!