Debatt

Feriefotoskolen!

Etter 17 år med kamera i reisejournalistbagasjen, er jeg langt fra noen profesjonell fotograf. Men jeg er brukbar på reiseminner! Her er mine beste tips til reisefotograferingen!

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Slapp av, dette skal ikke handle så mye om tekniske ting som lukkertider, blendere og eksperimentelle eksponeringer. Men om hvordan du kan fange de fine tingene – og få dem til å se like fine ut som de føltes i virkeligheten.

1. Skaff deg et hybridkamera

Drasser du virkelig fortsatt rundt på et digert speilreflekskamera og to kilo optikk? Selg dem før det er for sent! De små hybridkameraene er som OB-reklamen: Frihet i en liten eske! De leverer nå minst like god bildekvalitet – og får plass i en lomme eller veske, og kan tas med overalt. Også på sju timers vandreturer eller i snuskete bakgater. Dessuten er folk flest ofte mer naturlige foran små kameraer, og du kan lettere «snikfotografere». Mange hybridkameraer har også fått et godt utvalg utskiftbar optikk. Du kommer også langt med de nye kameramobilene, selv om de fleste fortsatt fungerer best i dagslys.

2. Rydd opp!

En av de største feilene folk flest gjør, er å ta bilde med masse uvesentlig ræl i. Gå tettere på personen eller motivet, eller finn en rytme i bildet. Få alle uvedkommende ut av bildefeltet. Skal du fotografere feriematen, sett den på et sted med ryddig eller fin bakgrunn, gjerne opplyst av naturlig lys (ja, du kan ta den med ut!), eller under en god lyskilde. Å overeksponere litt er ekspertenes fototriks her – da ser maten mer delikat ut. Og nei, du kan ikke smake på den først!

3. Ikke flere telefonstolper

Nei, det er ikke trestolper – men folk jeg snakker om! Mor og bestefar og sønner som står rett opp og ned som noen påler, mens de gliser falskt. Booooring! Få heller personen(e) til å gjøre noe, enten å lene seg mot, sitte på eller holde noe (de må ha et sted å gjøre av hendene), lukte på maten eller peke på noe. Og de trenger ikke alltid se rett i kamera! Ansiktet kan gjerne vise en sinnsstemning. Ute på tur er det også gøy med litt action, få folk til å hoppe, løpe eller stå på hodet, om de kan det. Eller bare ta hendene i været, eller kaste noe opp i luften! Da blir det mye mer sprut i bildet. Noe å tenke på til neste «fjellfie»! Plasser gjerne folk i høyre eller venstre i det gylne snitt, ikke midt på.

4. Bruk din indre klovn!

Skal du ha fine bilder av folk du ikke kjenner, MÅ du ha god kontakt med dem. By på deg selv, snakk med dem, og skap en hyggelig og avslappet stemning. Det synes fort på bildene!

5. Vær et skritt foran

Rygger på tur og på reiser er ikke noe kult. Løp foran og vent på et utvalgt sted, der du kan ta bilder av mennesker som kommer mot deg (mot den flotte bakgrunnen).

6. Bruk en målestokk

Åh, for et stort fjell, majestetisk landskap, fantastisk tre eller historisk bygning! Mange bilder av slike motiver blir dessverre til en kjedelig grøt når du ser på det etterpå! Hvorfor? Fordi du mangler perspektiv, en målestokk å sammenligne det med! Som for eksempel et menneske eller en kjent ting i forgrunnen, slik at man oppfatter den virkelige størrelsen på noe, og som dessuten skaper liv og gjør bildet mer spennende.

7. Fang lyset

Stå opp om morran, dropp sundowneren – og kom deg ut! Lyset er på sitt beste når sola står lavt, og skaper kontraster og varme stemninger. Men de fineste portrettene tar du ofte i gråvær eller i skyggen. I finvær bør du bruke utfyllingsblits.

8. Se ting fra nye vinkler

Bruk en forgrunn, som skaper dybde og spenning i bildet. Vær kreativ i prosessen, finn på sprell og lek med perspektivene – ta bilder fra bakkenivå med blomster, over sykkelstyret eller ut gjennom teltåpningen! Ikke vær så «flink» hele tida! Da blir bildene garantert mye morsommere å se på senere.

9. Gå tettere på

Nei, de biter (som regel) ikke (bortsett fra apekatter, halvtamme polarrever og lamaer som spytter). Gå tett på (eller bruk telelinse) og ta bilder av dyr, insekter, ting, mat, folk, skilt, menyer, hotellsengen, blomster, fargekombinasjoner som er karakteristiske for stedet, etc. – det blir skikkelig fint krydder i bildemiksen.

10. Lag fotobok

Ikke la feriebildene støve ned i mapper som forsvinner i neste datakrasj. En fotobok er også verdens beste julegave!

Mer fra: Debatt