Debatt

Fem råd til integreringsministeren

Når integrering og innvandring er fordelt på to ministre er det viktigere enn noensinne at politikken er koordinert.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kjære Jan Tore Sanner! Vi gratulerer deg med ny jobb og et stort og viktig ansvarsfelt. Jeløya-plattformen setter klare og gode mål for integreringsarbeidet framover. Noen eksempler på dette er at dere skal jobbe mot barnefattigdom, gratis barnehage for beboere på integreringsmottak, redusere gebyr for dem som familiegjenforenes med flyktninger og gjøre det enklere å få godkjent utenlandsk utdanning. Dette er gode tiltak, men dere har også noen viktige forbedringspunkter. Røde Kors har tusenvis av frivillige som bidrar til integreringstiltak rundt omkring i landet. Røde Kors vil derfor gjerne komme med fem tips på veien:

1. Husk at uavklart familiesituasjon kan hindre integrering.

Vi kan alle tenke oss hvor vanskelig det ville være å etablere oss i et land, ufrivillig separert fra våre nærmeste, som bodde et sted der deres liv, helse og framtid var i fare. Det er realiteten for mange flyktninger i Norge i dag. De siste årene har regelendringer gjort det stadig mer krevende for flyktninger å søke familiegjenforening og dette ser vi har en direkte negativ effekt på integreringen til den enkelte. For mange ville integreringen gått mye fortere hvis de ikke måtte bruke mye av sin tid og overskudd på å bekymre seg for barn og ektefelle som de forsøker å bli gjenforent med. Hodet er et annet sted. All erfaring og forskning viser at det er først etter at familien har kommet at hverdagslivet og integreringen kan begynne for fullt. Her må du jobbe tett med justis- og innvandringsministeren. Vi håper dere vil jobbe for en forenkling av regelverket og lavere terskel for å kunne bli gjenforent med sine nærmeste til det beste for integreringen.

2. Vit at dere har tiltak i regjeringsplattformen som direkte undergraver integreringsarbeidet.

Nå som integrering og innvandring er fordelt på to ministre er det viktigere enn noensinne å passe på at politikken er koordinert og enhetlig. Det gir for eksempel lite mening å snakke om tilhørighet og inkludering i det ene øyeblikket når man samtidig går gjennom innvilgede asylsaker for å se om behovet for beskyttelse er bortfalt. Dette arbeidet har hatt enorme negative konsekvenser for mange minoritetsgrupper og undergraver tillit og trygghet for dem som bor her og etter alle solemerker skal ha sine liv i Norge framover. Et annet eksempel er videreføringen av midlertidige opphold i asylpolitikken, noe som vi vet er direkte skadelig, spesielt for barn og unge på sikt. Mener dere alvor med integreringsarbeidet, bør tiltak hos deg og Sylvi Listhaug ses i sammenheng og harmoniseres i større grad.

3. Bekjemp ensomhet og isolasjon hos nyankomne innvandrere og flyktninger.

Røde Kors møter årlig tusenvis av flyktninger og innvandrere i våre aktiviteter som f.eks. Flyktningguide og Norsktrening. Det er påfallende hvor mange som snakker om ensomhet og isolasjon i Norge som sin største utfordring. Vi må ta denne tilbakemeldingen på alvor og minne oss selv på hvordan isolasjon påvirker integreringen. For noen går integreringen saktere rett og slett fordi de sitter alene hver helg og ikke har norske venner de kan prate norsk med, og som kan hjelpe dem med å få seg et nettverk. Innvandrere har gjennomgående dårligere psykisk helse enn majoritetsbefolkningen, og er i større grad utsatt for utenforskap og manglende sosiale nettverk. Dette gjelder også mange av dem som er i jobb. Disse perspektivene mangler i regjeringsplattformen.

4. Ikke glem støtte og tiltak rettet mot menn.

Norge har en lang tradisjon med integreringstiltak rettet mot kvinner, noe også Røde Kors er stolt over og tilbyr i mange kommuner over hele landet. Vi vil likevel også slå et slag for tiltak rettet mot menn, som tross alt utgjør den store majoriteten av flyktninger i landet. Det er flott at dere vil ha et empowerment-kurs for kvinner, men hva med å finne kloke og gode tiltak for også å styrke mannsrollen og støtte unge menn inn i det norske samfunnet? Det er en god investering for framtida. Innenfor frivilligheten ser vi også behov for flere frivillige menn som jobber for nybosatte.

5. Gjør de statlige integreringsmidlene lettere tilgjengelig for frivilligheten.

Regjeringserklæringen anerkjenner at frivillige organisasjoner spiller en viktig rolle i integreringsarbeidet, og at dere vil legge til rette for vår virksomhet. Det er svært positivt! Et forbedringspunkt er at dagens tilskuddsordninger til frivilligheten på integreringsfeltet må forenkles. Bare i år vil ulike Røde Kors-ledd søke på mer enn sju forskjellige ordninger på ulike nivåer, og enkelte ordninger har blitt så politiserte at faglig innhold og frivillig innsats ser ut til å forsvinne helt. En frivillig som vil gjøre en innsats for voksne og barn på et asylmottak må i dag søke midler fra to ulike direktorater for å dekke sine utgifter. Det er et eksempel på unødvendig byråkrati. Vi ønsker oss mer tillit til frivilligheten som integreringsaktør lokalt.

Mer fra: Debatt