ANNONSE

14-05-2012

Feilaktig om Statoil og oljesand

François Paulette besøker nå Norge for å drive kampanje mot oljesand, etter invitasjon fra blant andre WWF.

Han har selvsagt rett til å argumentere for sitt syn. Men kampanjen burde basere seg på fakta og ikke feilaktige påstander slik de gjengis i Dagsavisen 3. mai.

Paulette hevder at vi forurenser vann, ødelegger naturen og gir lokalbefolkningen kreft. Dette er ikke riktig. Enkelte påstår at oljesandutvinning fra gruvedrift kan ha disse konsekvensene, men Statoil er ikke involvert i gruvedrift.

Statoil utvinner oljesand gjennom boring av brønner som ikke har denne type miljømessige utfordringer. For øvrig har uavhengige forskere vurdert Paulettes påstander om kreft og konkludert med at de ikke kan dokumenteres.

I Statoil gjør vi det vi kan for å minimere naturinngrepene ved vår virksomhet. Vi har ikke forurensende utslipp til vann. Vi planter trær for å bidra til rask revegetering der vi har hogget skog. Vi tar vare på toppjord slik at naturen kan føres tilbake i sin opprinnelige stand når produksjonen er avsluttet.

Paulette hevder videre at urbefolkningen ikke er konsultert. Dette er heller ikke riktig. Vi har gjennomført konsultasjoner med urbefolkningen i vårt område.

Paulette som bor flere hundre kilometer fra der Statoil har virksomhet er derimot ikke konsultert. Paulette var valgt til chief i sitt område, men han gikk av i 1981.

For å bidra til at vårt prosjekt skal komme også lokalbefolkningen til gode, har vi opprettet et lokalt senter som hjelper befolkningen å kvalifisere seg til jobber. Senteret fikk i fjor prisen for beste CSR-prosjekt av foreningen for canadiske oljeprodusenter.

Statoil rapporterer åpent om hvordan vi jobber med oljesand og hvordan vi møter de ulike miljømessige utfordringene.

Rapporten for 2011 viser at vi gjennom året produserer stadig mer effektivt, med stadig lavere utslipp av CO2. Vi fortsetter arbeidet for å redusere utslippene med 40 prosent innen 2025.


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!