Debatt

Feil medisin

Skolenes landsforbund skriver i Dagsavisen at alle elever skal undervises av kvalifiserte lærere. Det er vi helt enig i. Men Skolenes Landsforbund peker ikke på de viktigste virkemidlene for å få flere gode lærere inn i skolen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skolenes landsforbund skriver at andelen ufaglærte i skolen går opp. De siste tallene vi har viser at andelen undervisningsårsverk gitt av ukvalifiserte er lik for årene 2016–2017 og 2017–2018. Selv om virkelighetsbeskrivelsen til landsforbundet ikke stemmer, er det helt riktig at vi fortsatt trenger flere kvalifiserte lærere.

Regjeringen har satset betydelig på lærerrekruttering. Høyere opptakskrav og masterutdanning skal gi økt status og bedre gjennomføring av utdanningen. Ordning for sletting av studielån for studenter som fullfører utdanningen på normert tid, skal bidra til økt rekruttering og at lærerne kommer raskere ut i jobb. I 2017 ble det bevilget nesten 9,5 millioner kroner til rekrutteringstiltak ved universiteter og høyskoler. Det er også avsatt midler til dette i år.

Allerede nå ser vi at pilene peker i riktig retning. Søkertallene går oppover, og søkerne er bedre kvalifisert enn før. En høyere andel av studentene gjennomfører utdanningen, og antall uteksaminerte kandidater er i ferd med å ta seg opp. Likevel ser vi de viktigste resultatene først om noen år, når de tyngste tiltakene har fått virke.

Norsk skole har ikke bare behov for flere lærere, men også godt kvalifiserte lærere. For å få til et løft, må vi satse tungt og langsiktig. Vi har ikke tro på kortsiktige grep som går på bekostning av kvalitet, slik Skolenes landsforbund tar til orde for. En lovendring som har som konsekvens at man må fire på kravene til lærerne vil sende et feil signal. Gode lærere er det viktigste for elevenes læring. Da må vi ha ambisjoner og rekruttere de beste.

Vi har ingen indikasjoner på at det er kompetansekravene som hindrer lærere utenfor skolen i å komme tilbake. Det er muligheter for dispensasjon fra kravene ut 2024, og alle lærere har mulighet til å søke om videreutdanning, slik at de vil kunne oppfylle kompetansekravene.

Mer fra: Debatt