ANNONSE
Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Vis bildetekst

17-02-2017

Farlig om «fake news»

«Jeg tror landet bare er så sterkt som journalistene våre», sa den amerikanske presidenten.

Nei, det var ikke han som var med i «The Apprentice» og nå styrer USA som sa disse ordene. De kom fra skuespilleren Kiefer Sutherlands munn i TV-serien «Designated Survivor». I serien utslettes hele USAs lederskap. Boligministeren, spilt av Sutherland, står alene igjen. Han blir president og havner midt i en konspirasjon verre enn den vi opplever i virkelighetens «White House» nå.

Men president Tom Kirkman bærer ikke nag til journalistenes kritiske spørsmål. Når en reporter tror hun skal bli fratatt akkrediteringen til Det hvite hus, svarer presidenten med ordene over, «Jeg tror landet bare er så sterkt som journalistene våre». Deretter får hun beholde akkrediteringen. Ingenting tyder på at Donald Trump har samme respekt for den fjerde statsmakt, og det er en utvikling det er all grunn til å advare mot.

Leder av Fritt Ord og tidligere statssekretær i Kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, pekte på det samme i en kommentar i Aftenposten sist helg: «Tilliten til journalistikken og mediene er under de kraftigste angrep jeg kan huske. Fra mektige, rå populister i Europa og USA, inkludert USAs president – og fra autoritære og ny-autoritære regimer i det østlige Europa, Midtøsten og Asia».

Åmås understreket at også norske politikere surfer på denne farlige bølgen. Både justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og partikollega og innvandringspolitisk talsmann, Mazyar Keshvari, har anklaget kritiske medier for å publisere «falske nyheter», når det i virkeligheten er snakk om saker de to Frp-politikerne ikke liker. «Det er en alvorlig og farlig tendens de to mektige rikspolitikerne kaster seg på. De undergraver faktisk en viktig del av tilliten i det norske samfunnet. Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør», skrev Åmås i Aftenposten.

Akkurat nå venter vi i mediebransjen i spenning på en rapport fra Mediemangfoldsutvalget som er blitt ledet av nettopp Åmås. Håpet er at rapporten gir et utgangspunkt for å støtte de etablerte medienes viktige rolle som overvåker og kritiker av maktinnehaverne. Faren er at også denne rapporten vil undergraves av folk som roper opp om «fake news», falske nyheter, hver gang de hører noe de ikke liker, som at norske medier faktisk gjør en god og viktig jobb. Hver for oss er vi neppe perfekte, men i sum utgjør vi den jobben som en fiktiv amerikansk president så ut til å sette større pris på enn han som ble kjent i realityshowet «The Apprentice».

God fredag!


nyemeninger

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!