Debatt

Fakta om de gule vestene i Frankrike

Det er ikke demonstrasjoner vi er vitne til, men et folkeopprør.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

1) Skuffelsen. Få kan forestille seg skuffelsen blant vanlig folk etter presidentvalget. De var leie av Sarkozys og Hollandes styre som kun førte til en forverring av de fattigstes og middelklassens kår. De stemte på en mann som representerte, trodde de, en «ny vind» i det franske politiske landskap. Hva fikk de? En banktjener som stjeler enda mer enn sine forgjengere fra de fattigste til fordel for de rikeste, på grunnlag av en avleggs og til de grader motbevist teori om at når de rikeste gjør det bra, så renner det nedover. Men ingenting renner. Jo, det renner faktisk oppover!

2) De «gule vestene» som gruppe. Det er et stort problem for Macron: de «gule vestene» utgjør på ingen måte en homogen gruppe. Blant dem finner man arbeidsledige, pensjonister, bønder, ansatte i det private og det offentlige, unge og gamle, ja, t.o.m. folk som klarer seg bra, men ser elendigheten rundt seg. Veldig mange av disse har aldri demonstrert før. Det er ikke demonstrasjoner vi er vitne til, men et folkeopprør, som verken Macron eller andre «eksperter» hadde forutsett. Og ingen vet hvor det ender. De aller fleste som demonstrerer vil ikke ha en revolusjon engang. Det de vil er at Macron skal gå tilbake på de aller verste av hans reformer som bare gjør vondt verre for folk flest.

3) Volden. Mainstreammediene, som er eid av Macrons milliardærvenner, spiller en skitten rolle i hendelsene i Frankrike. Politiets taktikk er gammel og velutprøvd. De stenger en folkemengde på en plass, et torg eller et veikryss, så bombarderer de folk ustanselig, selv de mest fredelige, med tåregass og vannkanoner, helt til folk går lei og blir så sinte at de begynner å bli voldelige … og da kommer TV- og avisfotografene for å «bevise» at de «gule vestene» kun er en gjeng pøbler med voldelige tendenser.

Hadde norske medier hatt mer respekt for sin samfunnsrolle, hadde dette kommet bedre frem, men den gang ei!

Mer fra: Debatt