Debatt

Førte velgerne bak lyset

Riksrevisjonens slakt av regjeringens terrorsikring kan ende med regjeringskrise. Hvis KrF vil.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Som omtalt i Dagsavisen torsdag skrøt statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse få dager før stortingsvalget av at terrorsikringen hadde blitt «vesentlig bedre.» Pressekonferansen var åpenbart et forsøk på å berolige velgerne etter den beinharde kritikken regjeringen hadde fått i Stortinget under behandlingen av Riksrevisjonens rapport. I rapporten ble regjeringen filleristet for elendig arbeid med terrorsikring av kritisk infrastruktur og viktige bygninger. Statsminister Erna Solberg hadde antakelig fortsatt friskt i minne Gjørv-kommisjonens harde kritikk av Regjeringen Stoltenberg for mangelfull beredskap forut for terrorangrepene 22. jul. Det bidro til at Stoltenberg tapte stortingsvalget i 2013.

Riksrevisjonens rapport var så ille for Solberg-regjeringen at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) hemmeligstemplet deler av den. Stortingets flertall reagerte voldsomt både på hemmeligholdelsen og på Riksrevisjonens hovedkonklusjon om at «verken politiet eller Forsvaret, sammen eller hver for seg, var i stand til å beskytte kritiske objekter på en god måte».

Behandlingen i Stortinget endte med et såkalt «daddelvedtak» der flertallet uttrykte sterk kritikk av regjeringen. Det er den sterkeste form for vedtak Stortinget kan fatte uten å fremme et mistillitsforslag.

Riksrevisjonens nye rapport som kom denne uka, slår fast at regjeringen heller ikke nå har gjort jobben sin. Politiet har gjort noe, men det meste gjenstår. For å beskrive situasjonen bruker Riksrevisjonen sitt krasseste uttrykk «svært alvorlig».

Riksrevisor Per-Kristian Foss sier det er «svært alvorlig at Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet ikke har ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statens sikkerhet». I rapporten avdekkes det også at Heimevernet mangler både mannskap, befal og materiell som ammunisjon, for å løse kjerneoppdrag i tilfelle krise og konflikt.

Riksrevisjonens rapport forteller klart og tydelig at statsministeren ikke hadde dekning for sine ord på pressekonferansen før stortingsvalget. Statsminister Erna Solberg førte velgerne bak lyset med sin forsikring om at situasjonen var «vesentlig bedre» enn det den var da Riksrevisjonen kom med sin rapport.

Opposisjonen reagerer voldsomt på den siste rapporten. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at den setter statsminister Erna Solberg i et svært dårlig lys etter de forsikringene hun ga i fjor. «Jeg reagerer sterkt på at Justis- og beredskapsdepartementet ifølge Riksrevisjonen rapport ikke engang har prioritert arbeidet med objektsikring.» SVs Torgeir Knag Fylkesnes sier at regjeringen har et stort ansvar for at vi har sjokkerende store hull i sikkerheten. «Dette er å gamble med folks liv».

Sps Liv Signe Navarsete mener det er «svært, svært alvorlig. Norske borgeres trygghet står på spill.» KrFs Hans Fredrik Grøvan hevder at regjeringen sminket virkeligheten før valget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil levere sin innstilling om Riksrevisjonens rapport straks Stortinget møtes etter sommeren. Kritikken mot regjeringen blir neppe mindre hard enn i fjor. Det spekuleres allerede i mistillit. KrFs holdning blir avgjørende for om det blir flertall for et eventuelt mistillitsforslag. Partiet var med på daddelvedtaket i fjor. Den nye rapporten fra Riksrevisjonen viser at Erna Solberg ikke har sørget for at justisministeren og forsvarsministeren har fulgt opp Stortingets vedtak. Saklig sett kan det være grunnlag for mistillit.

KrF-leder Knut Arild Hareide ledet Stortingets 22. juli-komité på en utmerket måte. Han har fortsatt et sterkt engasjement i saken. Mistillitsforslag er imidlertid en annen sak. Mistillit dreier seg til sjuende og sist om taktikk og strategi. Spørsmålet er om KrF er villig til å skifte politisk side og bli med i regjeringen Støre.

Les også: – Wara kan ikke ha lest hele rapporten fra Riksrevisjonen

Mer fra: Debatt