Debatt

Ettertraktede elever på bygg- og anleggsteknikk

Kornmo kan neppe ha fått med seg hva som skjer i bygg- og anleggsnæringen om dagen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Eirik Kornmos innlegg i Dagsavisen «Til ungdommen: styr unna yrkesfag» 27. februar, fremstår som et svært pessimistisk innlegg. Kornmo kan neppe ha fått med seg hva som skjer i bygg- og anleggsnæringen om dagen. På tross av Kornmos negative syn på yrkesfag, mener vi i Veidekke og en bred tilslutning av medlemsbedriftene i Byggenæringens landsforbund (BNL) og Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), at ungdommer bør satse på yrkesfag. Og vi er ikke alene. 6 av 10 av NHOs medlemsbedrifter melder at de har behov for fagarbeidere. Behovet er størst innenfor bygg- og anleggsteknikk, elektrofag og teknikk samt industriell produksjon. Statistisk sentralbyrå spår at fra et nivå på rundt 140 000 fagarbeidere i dag, vil behovet stige opp mot 190 000 i 2030.

Læreplassgaranti

I 2018 fikk rekordmange yrkesfagelever læreplass og byggenæringens aktører er de som har tatt imot flest lærlinger. Totalt søkte 5.229 yrkesfagelever om læreplass innen bygg og anleggsteknikk – og hele 83 prosent av disse fikk innvilget ønsket sitt. EBA Oslo, Akershus og Østfold og BYGGOPP i de samme fylkene, har utstedt en læreplassgaranti for kvalifiserte søkere som går bygg- og anleggsteknikk. Formålet og forpliktelsen som ligger i avtalen skal lette overgangen fra skole til læreplass for elvene i utdanningsprogrammet bygg- og anleggsteknikk samt øke søkningen til den samme linjen.

Ved årsskiftet 2016 hadde Veidekke 172 lærlinger. Dette tallet har nå økt til over 220. Og det er lite som tyder på at vi og andre aktører i bransjen kommer til å bremse denne utviklingen, tvert imot ser vi et økende behov. I Veidekke jobber langsiktig med å bygge opp våre kjernefag. Dette har vi gjort i en årrekke og ambisjonene fremover er ennå større. Lærlinger er i så måte vår fremste måte å rekruttere dyktige fagarbeidere på.

I Byggeindustrien 23. februar kan vi lese at AF tilbyr lærlingkontrakter til betongfagelever ved Hellerud videregående skole i Oslo allerede på VG1. Dette er flinke elever som har interesse for faget og er lærenemme. Det er ikke nok elever innen betongfag å få tak i. Dette opplever også vi i Veidekke. Kornmos innlegg fremstår i denne sammenhengen som bakoverskuende og lite offensivt.

Yrkesfagenes år

Kravene til antall lærlinger i offentlige prosjekter er på fremmarsj. Det stilles langt strengere lærlingekrav fra byggherrer nå enn før. Blant annet er lærlingklausulen i offentlige prosjekter, som for eksempel hos Nye Veier og Oslo kommune, et meget positivt tiltak. I Oslo og Trondheim kommuner er det krav om 10 % lærlinger hos entreprenørene når et byggeoppdrag utlyses. I Nye Veier, Statsbygg, Statens vegvesen, OBOS m.fl., er kravet 7 % lærlinger. Disse kravene vil gjøre det enklere å være seriøs og vanskeligere for de useriøse. Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser også at veksten i antall læreplasser i Norge fortsetter. Elever på yrkesfag bygg- og anleggsteknikk vil med andre ord oppleve å bli ettertraktet i årene fremover.

Egenproduksjon

I Veidekke har vi en strategisk tilnærming til det vi kaller egenproduksjon. Vi mener egne faste ansatte er mest lønnsomt, gir bedre kvalitet på sluttproduktet, bedre trivsel på jobben og bedre HMS i prosjektene. Våre kjernefag innenfor byggvirksomheten, tømmer og betong har vært og er fortsatt viktige satsingsområder, og det skjer mye spennende på teknologisiden i disse fagene som gjør at egne faste ansatte er riktig medisin også i årene fremover. I Veidekke har vi også innleie av fagarbeidere når behovet er der. Vi bruker underentreprenører for å ta unna toppene når det er høykonjunktur. Men vår bunnplanke er våre egne faste ansatte fagarbeidere – de er det for øvrig mer enn 3000 av i Veidekke i Norge.

Veidekke har i disse dager en kampanje gående for at flere skal velge yrkesfag, og på kampanjesiden www.byggfremtiden.no kan besøkende følge både elever på yrkesfag og lærlinger på jobb. I løpet av de siste tre årene har Statsminister Erna Solberg, Kristin Skogen Lund (NHO), Hans-Christian Gabrielsen (LO) og Jonas Gahr Støre (AP) og en rekke andre, stilt opp for å fortelle hvor viktig den norske fagarbeideren er for at vi skal lykkes med samfunnsbyggingen.

Jeg oppfordrer for øvrig Kornmo til å sjekke utlysningene til Skanska, AF-gruppens Bygg og Anleggsenhet, BetonmastHæhre, Veidekke og en rekke andre seriøse selskaper som satser på lærlinger og egne fast ansatte fagarbeidere.

Mer fra: Debatt