Debatt

Etter Russland-dramatikk, blodverdier og Korea-diplomati: Over til sport

En kontinuerlig iskald tørr vind blåser over OL-landskapet. Men i morgen tidlig handler mye om Marit Bjørgen. Det har sine naturlige årsaker.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

PYEONGCHANG (Dagsavisen): Koreanerne løper rundt med bunnbind, den norske troppen har innført håndhilse-forbud og i den gedigne matsalen må alle mediefolk desinfisere hendene før man rører noe som helst. Slik er vi alle på tuppa igjen før ilden tennes i dag på en stadion som kun brukes til åpnings-og avslutningsseremoni. Helt meningsløst selvfølgelig. Hvorfor kunne de ikke lært av Lillehammer og lagt åpningen i unnarennet i hoppbakken? Det enkle er ofte det beste.

Men det er lenge siden OL var enkelt, og etter måneder med kontroverser rundt russisk deltakelse og dagsferske spørsmål om blodverdier i langrenn, står vi her igjen. På startstreken.

Amerikanse Associated Press har analysert samtlige OL-øvelser, og sender 21 gullmedaljer til Norge, 41 totalt, i så fall en rekord som splintrer all forstand. For toppidrettssjef Tore Øvrebø gjentok sitt medaljemål da han møtte mediene i hovedpressesenteret i går: 30 medaljer. Også det all time high.

Og det starter altså klokka 08.15 lørdag morgen, norsk tid, når jentene er i gang med sin 15 km med skibytte. For øvrig den eneste langrennsøvelsen AP tror ikke Norge vinner. Den går til Charlotte Kalla.

Men det er derfor vi kobler over til temaet Marit Bjørgen. Kvinnen som debuterte i verdenscupen i forrige årtusen kan i løpet av de neste 16 dagene bli tidenes mestvinnende vinterolympier. Hun er to gullmedaljer bak Ole Einar Bjørndalen og Bjørn Dæhlie (6 mot 8). Hvis alt går Bjørgens vei på den koreanske golfbanen som er arena for langrenn, stiller hun i samtlige seks øvelser. Og hun er selvsagt medaljekandidat på alt hun stiller opp på.

Men det er ikke slik at antall OL-gull forteller hele sannheten. Skihopper Maren Lundby har vært den mest suverene norske idrettsutøveren i vinter, men i motsetning til Bjørgen får hun kun en sjanse i OL. De mannlige hopperne har tre muligheter. Det er fortsatt enkle grunner til at jentene tar færre medaljer enn gutta.

Vi ble minnet på det da noen feiret 50 års jubileet for vinterlekene i Grenoble i 1968, da OL fortsatt var sort-hvitt og såre enkelt å følge med på. Norske skijenter brøt lydmuren ved å vinne stafetten for første gang.

Det aner oss at det har gått litt under radaren at femmilsvinner Ole Ellefsæter har gjort en nyinnspilling av slageren hans fra den gang: «Alle kluter til». Her brukes de kun til kontinuerlig håndvask.

Mer fra: Debatt