Debatt

Et nytt politisk landskap

Kriserammede Venstre starter landsmøtesesongen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det skjer i morgen på Hell i Trøndelag. Partileder Trine Skei Grande hadde nok håpet at hun kunne sitere trønderbandet DDE på at «Det går likar no» i åpningstalen. Det ville vært løgn. Det er riktigere å si at det går til helvete. Slik sett står valget av sted for landsmøte i stil med situasjonen i partiet.

Meningsmålingene er elendige. Partiet er plassert på totallet på de nasjonale målingene. På TV 2s kommunevalgbarometer for mars får Venstre 3 prosent. Et slikt resultat 9. september vil være det dårligste lokalvalget i partiets historie.

Dårlige tall på meningsmålingene går ut over humøret og partilederen. Trine Skei Grande har svekket sin stilling betydelig etter at hun nedkjempet motstanden i partiet og tok Venstre med seg inn i regjeringen. Det er blitt en velgerfiasko. Partiets politikk drukner i firepartiregjeringens mange ukoordinerte utspill. Alle tenker på seg. Ingen tenker på Venstre. Typisk er framleggelsen av stortingsmeldingen om ulikhet. Siv Jensen presenterte den som en melding om innvandring. Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad (KrF), for å ta med ham i samme slengen, sto mumlende på sidelinjen.

Trine Skei Grande har vist en side av seg som forundrer langt ut over Venstres rekker. Lederen trenger tydeligvis kurs i personalbehandling og sinnemestring. Når velgerne blir spurt om de synes partilederne gjør en god jobb, havner Trine Skei Grande på bånn. Hun overlever dette landsmøtet som partileder, men ikke det neste landsmøtet hvis hun ikke får partiet på føttene.

KrF – eller riktigere sagt halve KrF – bommet også da man trodde at regjeringsdeltakelsen ville få partiet ut av skyggenes dal slik at KrF kunne få økt oppslutning. Partiet kom ut av skyggen, men sprakk som trollet da det ble truffet av sollyset. På målingene ligger KrF på tretallet. Landsmøtet i april vil velge Kjell Ingolf Ropstad som ny leder etter Knut Arild Hareide. Det er ikke mange som tror at Ropstad kan skaffe KrF mange nye velgere. Det er snarere grunn til å tro at KrF vil havne i selskap med Venstre som et miniparti.

Et nytt politisk landskap står fram ved inngangen til landsmøtesesongen. Med Venstre og KrF most i stykker, er sentrum på vei ut som en viktig maktpolitisk buffer mellom høyresiden og venstresiden. Vi ser konturene av et to-blokksystem med fire partier på venstresiden, Rødt, SV, Ap og Sp, og to partier på høyresiden, Høyre og Frp. Landskapet har forandret seg dramatisk siden valget i 2017. På høyresiden har Erna Solberg klart å samle alle de borgerlige partiene i en flertallsregjering. Det vil hun bli rost for på landsmøtet i neste uke. Det kommer neppe til å bli nevnt at flertallsregjeringen ifølge målingene allerede har mistet flertallet.

Frp sliter på målingene. Det vil bekymre landsmøtet i mai. Landsmøtet vil velge Sylvi Listhaug til ny nestleder. Dermed rykker Listhaug opp som den sterkeste kandidaten til å overta etter Siv Jensen den dagen hun går av.

Hadde det vært stortingsvalg nå ville opposisjonen ifølge meningsmålingene fått om lag 100 mandater. Jonas Gahr Støre ville ha dannet en flertallsregjering av Ap, SV og Sp. Det ville ha utløst kjempejubel på et Ap-landsmøte. Når jubelen på landsmøtet i april trolig blir mer dempet, skyldes det at Ap strever med oppslutningen. Gjennomsnittet av meningsmålingene så langt i mars gir Ap elendige 25,4 prosent. På TV 2s kommunevalgbarometer denne uka fikk partiet 26,5 prosent. Det er det svakeste kommunevalgresultatet for Ap noensinne. Landsmøtets utfordring blir å hamre ut en politikk som kan løfte partiet over 30 prosent ved kommunevalget. Skal partiet lykkes må det bli ferdig med Giske-saken. Den ødelegger for det politiske arbeidet.

Jubelen vil avgjort stå i taket når Sp samles til landsmøte i slutten av måneden. Sp blir trolig høstens valgvinner. Oppslutningen på TV 2s kommunevalgbarometer er 12,4 prosent. Det ville være det beste kommunevalgresultatet i Sps historie; til og med bedre enn lokalvalget foran EU-avstemningen. Den gangen var det EU-motstanden som hjalp Sp fram. Nå er det motstanden mot regjeringens sentraliseringspolitikk som setter fart på partiet.

Det blir også jubel på SVs landsmøte i slutten av måneden. Partileder Audun Lysbakken har plassert SV som et synlig og tydelig opposisjonsparti. SV får godt betalt for det på meningsmålingene. Også Rødt gjør det bra. Partiet har hatt en nærmest sensasjonell framgang siden stortingsvalget. Hadde det vært stortingsvalg i morgen ville partiet ifølge målingene fått en stortingsgruppe på om lag 10 personer. Lokale målinger tyder på at Rødt også kan gjøre et godt kommunevalg. Tida er inne for å spørre: Hva står egentlig Rødt for? Landsmøtet i mai kan gi oss et svar.

MDG avslutter landsmøtesesongen i slutten av mai. Stemningen blant de grønne er ikke så god som hos de røde. Gjennomsnittet av målingene viser at MDG ligger under sperregrensen på 4 prosent. Landsmøtet får kose seg med oppslutningen i Oslo. I hovedstaden går det bra.

Mer fra: Debatt