Nyheter

Et hjelpsomt helsevesen er også mest lønnsomt

Pasienter er ikke inntektskilder og utgiftsposter, objekter for diagnosekoder og DRG-poeng. De er mennesker som inngår i relasjoner, samfunnets byggesteiner. Da handler lønnsomhet om mye mer enn penger. Å tenke på helheten er vårt politiske ansvar.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tor Levin Hofgaard, president i Norsk Psykologforening, skrev 15. 8 i Aftenposten at helsevesenet først og fremst må være hjelpsomt, ikke lønnsomt. Han ber partiene ta dette alvorlig og har gode poeng. Vi er enige i nesten alt. Et hjelpsomt helsevesen er nemlig også mest lønnsomt. Vår påstand avhenger av hvordan lønnsomhet defineres og hva man mener en pasient er. Enda mer: Om man evner å se helheten.

Professor Ole Frithjof Norheim skrev 18. 8 i Dagens Medisin om Commitment to Reducing Inequality Index (CRI), som ser på innsatsfaktorer, arbeidslivsordninger og skattenivå. Norge ligger bare på 20. plass når det gjelder samlede innvesteringer i helse, utdanning og sosiale velferdsordninger. Norheim vil ha politisk debatt om resultater, folkehelse, lik tilgang til helsetjenester og kvalitet. Dette er også hva De Grønne vektlegger mest i sin helsepolitikk.

Innsatsstyrt finansiering og sykehus som statlig eide foretak ble vedtatt i 1997 og 2002 – reformer forberedt av en AP-regjering. APs ”Modernisering av offentlig sektor” skulle redusere byråkratiet, men det vokste seg større og dyrere. Offentlig helsevesen, som ikke er et marked, styres nå av Høyre og FrP med markedsøkonomiske prinsipper der aktiviteter, ikke pasientresultater, generer poeng og inntekter. Stammespråket er endret fra medisinskfaglig til industrielt og økonomisk; produksjon, kostnadseffektivitet, målstyring, bestiller, leverandør. Språk er lagringsplass for erfaringer. Disse handler ikke lenger om pasienter og helse, men om profitt. Lønnsomt er det likevel ikke.
Pasienter er ikke først og fremst inntektskilder og utgiftsposter, objekter for diagnosekoder og DRG-poeng, men mennesker – relasjonenes og samfunnets byggesteiner. Da handler lønnsomhet om mye mer enn penger; blant annet om respekt, rettferdighet, trygghet, mestring, omsorg, om å hjelpe mennesker tilbake til samfunnet, om verdighet i livet og ved dets slutt. Mange påvirkes av den enes sykdom eller skade og helsetjenester hen tilbys, venter på, eller nektes. Helsevesenets aktiviteter, eller mangel på dem, påvirker familie, arbeidsplass, venner, NAV og samfunnet for øvrig. I helhetlig perspektiv kan en krone ”spart” i helsevesenet gi mye større tap for samfunnet. Alvorlig psykisk syk ungdom, som ikke får hjelp eller skrives ut for tidlig, betyr økt lidelse og utrygghet for pasienten og stor belastning på familien og andre relasjoner. Deretter ny eller lengre innleggelse som øker ventetiden for dem i behandlingskø. Helsepersonell varsler stadig at hensyn til effektivitet og lønnsomhet går ut over pasientsikkerhet og arbeidshelse. Sykehussenger er fjernet for økt lønnsomhet. Slik ”lønnsomhet” er bortkasta penger og ikke lønnsom i det hele tatt!
Et av verdens beste helsevesen trenger ny kurs. Med flere grønne på Stortinget vil vi dytte regjeringen i riktig retning, også helsepolitisk.
De Grønnes helsepolitikk er helhetlig. Faglige vurderinger må veie tungt i alle helsevesenets beslutninger. Vi vil utrede alternativer til dagens foretaks- og finansieringsmodell og redusere dyrt og unødvendig byråkrati. Vi vil redusere måling og rapportering slik at helsepersonell får mer tid til pasientene. Det lønner seg.
Stadig eldre eldre innlegges ikke med bare et lårhalsbrudd, men har ofte andre sykdommer samtidig. De er ingen standard, men hele mennesker, må bli sett som det og få hjelp med sine ulike lidelser når de er på sykehus. Da reduseres reinnleggelser og bedre oppfølging blir mulig for kommunehelsetjenesten. Det lønner seg.
MDG vil ha et nasjonalt løft for nok senger i sykehusene. Pasienter må få bli til de er ferdigbehandlet og en plass når de trenger det. Det lønner seg.
Vi vil styrke samhandlingsreformen og fastlegeordningen med langsiktig innsats og de nødvendige investeringene. Det synes neppe i helseforetakenes regnskaper med det første. Men det lønner seg for befolkningen, legene – og statskassa!
Vi vil styrke trepartssamarbeid, kollektivt vern av arbeidstakere i sykehus og forsvarlige arbeidstider og -forhold. Det bedrer pasientsikkerhet, reduserer sykefravær og er bra for arbeidsmiljø og rekruttering. Arbeidervern lønner seg!
Vi vil særlig investere i barns og unges fysiske og psykiske helse med blant annet mange flere helsesøstre, tverrfaglig samarbeid i skolen, fokus på livsmestring, sunnere mat og økt fysisk aktivitet. Vi vil hindre barnefattigdom, med flere titak. Dette koster. Vi kommer ikke med valgflesk til milliarder. Det ligger allerede i vårt alternative statsbudsjett. Og det lønner seg!
Fagfolk vet hva som trengs. Hofgaard og Norheim er to av dem.
Miljøpartiet De Grønne går til valg på å lytte til fagfolkene og å tenke helhetlig, også når det koster. Å tenke helhetlig er vår plikt som politikere.
Det lønner seg. For menneskene og samfunnet. Det er dem det handler om.

Kristoffer Robin Haug, Stortingskandidat for De Grønne i Oslo

Anna Kvam, Stortingskandidat for De Grønne i Rogaland

Daria Maria Johnsen, Bystyrerepresentant for De Grønne i Stavanger

Birgitte Sterud, Talsperson for De Grønne i Østfold

Mer fra: Nyheter