14-08-2014

Et fremtidsrettet forlik

Anniken Huitfeldt er leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Nå fremmer hun et forslag om et historisk forlik om at én prosent av vår rikdom skal gis i bistand til verdens fattige. Blir du med, Børge Brende?

Det vil i så fall være inspirerende for alle solidaritetsarbeider i andre land. De vil gi et viktig signal i en tid hvor klimaforhandlinger og FNs post-2015 agenda er i støpeskjeen. Det vil gjøre livet lettere for Utenriks- og utviklingsministeren og hans departement. Men det ville bety aller mest for verdens fattige.

Alle som er involvert i internasjonalt solidaritets- og miljøarbeid kjenner godt til detårlige prosentspillet om bistandsbudsjettet. De barmhjertige samaritanene i KrF har gjennom år sørget for at vi i Norge har holdt et akseptabelt nivå. Det skal de blå-blå være glade for, og de rød-grønne med. Vi er et foregangsland på området. Vi følges av andre. Synker vi, som et av de mest heldigstilte land, under 1 prosentgrensen, vil andre lett falle enda lavere.

I en tid med oppløsningstendenser, sosial uro, 840 millioner personer som går sultne til sengs hver kveld, og kommende klimaendringer med påfølgende avlingsproblemer, må vi være med på å ta globalt ansvar. Derfor er det årlige teatret med forslag til kutt til under en prosent, tarvelig. Og de fleste norske politikere er rause og har et stort engasjement for verdens fattige. Tenk da å slippe det unødvendige teateret? Så kunne vi i stedet, i ro og mak, konsentrere oss om den nødvendige debatten om innhold, resultater og tema.

Følger Brende opp Huitfeldts invitt, vil både Krf, Venstre, SV og MDG gjøre det samme. Så har vi 99 prosent igjen av rikdommen til å løse andre presserende, nasjonale oppgaver.

Heia Anniken, heia Børge! Dette får dere til!


Internasjonalen Arne Strand Radikale Røster Redaksjonens utvalgte innlegg Perspektiv Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag. Blåmandag Grønn hverdag Publisert i Dagsavisens papirutgave samme dag. Ille til mote Anders Heger Diskuter nå Hege Ulstein Espen S. H. Rusdal Ivar A. Iversen Utvalgte innlegg Reidar Sollie Halvor Finess Tretvoll Henvisning 1 Henvisning 2 Cancun Til Dagsavisen.no Refleks Selvbilder Global Voldtekt Dagens leder

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!