TRENGER EN PLAN: Norske myndigheter trenger en plan for å unngå under-  og feilernæring blant eldre, skriver stortingsrepresentant Siv Jacobsen (Ap).

TRENGER EN PLAN: Norske myndigheter trenger en plan for å unngå under- og feilernæring blant eldre, skriver stortingsrepresentant Siv Jacobsen (Ap).

Vis bildetekst
Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX

02-05-2018

Ernæring på liv og død

Mange eldre lider av feil- og underernæring. Det er faktisk et spørsmål om liv og død. Likevel nekter regjeringa å ta inn over seg alvoret og sier nei til å utvikle en ernæringsstrategi.

Siv H. Jacobsen.

Det er avgjørende viktig å se på ernæring som del av behandlingen, både på sykehjem og på sykehus. Eldre som er underernærte får lettere sykdommer og dør lettere enn andre. Hele 60 prosent dør i løpet av det første året etter sykehusinnleggelse. En undersøkelse av behandlingstilbudet for underernæring viser at Norge er på jumboplass både når det gjelder kartlegging av feil- og underernæring og på behandling av underernærte. Slik kan vi ikke ha det.

På tross av denne alvorlige situasjonen vil regjeringa ikke utvikle en strategi for å få bukt med underernæring. Eldreministeren og de fremste representantene for regjeringspartiene på Stortinget behandler ernæring som et persilleblad som pynter på behandlingen og ikke som noe livsnødvendig for veldig syke mennesker.

Regjeringa viser til at den kommende stortingsmeldingen om eldrepolitikk bygger opp forventningene til meldingen – «Leve hele livet» bygges høyere og høyere opp, men det er grunn til å tro at stortingsmeldingen ikke kommer til å levere. Den går allerede under forskjellige navn, som inspirasjonskatalog og tankekart, og statsråden selv kalte den en kokebok.

Dersom man skal jobbe med ernæring, og dersom man skal få bedre kosthold, er det selvfølgelig viktig med en god kokebok. Men det aller viktigste er handlinger – det aller viktigste er midler til å kjøpe inn råvarer, slik at man kan få god ernæring av det. Dersom man kun skal koke suppe på en spiker, blir det ikke mye bedring på dette området.

Jeg oppfatter at regjeringa fraskriver seg ansvar for tiltak, prioritering og for konkrete midler som kan bedre situasjonen. Ikke nok med det: Man peker på at ting er trivelige, koselige, hyggelige – man tar ikke på alvor det faglige i dette. Man tar ikke på alvor at folk faktisk dør av underernæring i dag, og at halvparten av dem som utskrives fra sykehus, er i en ernæringsmessig risikosone, og at det er hovedgrunnen til at folk blir innlagt på nytt. Dårlig ernæring er dramatisk for den enkelte, men det koster også samfunnet millioner av kroner, og bør ses i sammenheng med gode faglige råd med tiltak innenfor tannhelse, med lovendringer og med øremerkede budsjettmidler. Det er viktig å ha tiltro til den enkelte, og det er viktig å ha tiltro til kommunene, men verken kommunene eller sykehusene kan trylle.


nyemeninger Meninger Dagsavisen Debatt underernæring eldreomsorg

Blir du med i debatten ?

Vi ønsker at Nye Meninger skal være en plattform for opplyst og engasjert debatt. Vær saklig og unngå personangrep. Overtramp vil føre til sletting og kan føre til utestenging. Les mer om retningslinjene våre her!