Innenriks

Er vi på trappene av en ny, grå regjering?

Fire partier sitter nå i forhandlinger om å danne en ny regjering. Hva blir resultatet for de av oss som er bekymret for samfunnets store utfordringer?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er selvfølgelig vanskelig å spå resultatet av å ta enda et parti inn i samarbeidet, hvor stor forskjell kan ett parti utgjøre? De av oss som har lave forhåpninger til at det skal komme store, positive endringer har en liten tankevekker å komme med: Hvor mye endret skolen seg da vi gikk fra en rød til en blå regjering? Hvor mye endret helsevesenet seg? Hvor mye frem eller tilbake gikk klima- og miljøpolitikken?
 
De som følger nøye med kan jo med rette peke på mange detaljer som er justert, som kan gi store utslag for den enkelte. Skatte- og arbeidslivspolitikken har også tatt en merkbar dreining. Men hva har skjedd med de store utfordringene vi stod foran? Hva har skjedd med krisetilstanden i helsevesenet og problemene med fastlegeordningen? Hvordan er situasjonen for lærerne i skoleverket? Er vi nærmere å løse klimakrisen og tap av artsmangfold?
 
Min påstand er at grunnen til at vi står på stedet hvil i mange av vår tids viktigste saker er at de fleste av dagens politikere, ganske uvitende, er en del av det samme politiske prosjektet - den grå politikken.
 
Den grå politikken har de beste intensjoner. Politikere vil gjerne være sikre på om politikken fungerer i praksis, og få mest ut av hver krone. Dette er absolutt noe vi bør jobbe for, men i sin iver etter å effektivisere og kontrollere ender politikerne med å lage systemer som eksisterer for systemenes skyld, ikke for menneskene:
 

  • I slike grå systemer gir det mening at lærere skal bruke mer tid på å rapportere oppover og mindre på den enkelte elev - da får vi jo mer kontroll!

  • I grå tenkning gir det også mening å sende pasienter hjem fra sykehuset før man er sikker på at de er ordentlig friske - slik effektivisering gir jo flere ledige sengeplasser og vi kan tydelig måle en reduksjon i liggedøgn!

  • Grå logikk tilsier at det gir mest mening å vente med en stor andel av miljøtiltakene vi vet vi må gjøre, mens vi venter på at noen får gjort unna de mest kostnadseffektive først - da har vi virkelig prioritert effektivitet i miljøarbeidet!

Kjært barn har mange navn: «målstyring», «effektivisering», «new public management», «foretaksmodeller» er bare en håndfull av de mange moteordene man kan bruke for grå politikk.

I målstyringsmørket er de fleste partier grå. Høyre- og venstresiden er like lette å forføre over på den grå siden. Høyrevridde politikere lar seg sjarmere av tanken på å bruke virkemidler fra produksjonsfabrikker og andre deler av næringslivet på offentlig sektor. Venstresiden lokkes med av tanken på at effektivisering skal styrke offentlig sektor i prestisjekampen mot det private næringslivet.

Hva er så alternativet? Hva er den grønne politikkens motsvar til den grå måten å gjøre det på? Et par eksempler kan illustrere noen av prinsippene:

  • Grønn tenkning er å sette menneskene i fokus, ikke tallene. Det er bra å undersøke effektene av tiltak vi gjør, men å redusere måloppnåelse til å se om et tall blir høyere eller lavere gir mest en illusjon av kontroll. Å kutte ned på målstyring til fordel for forskningsbaserte undersøkelser, selv om de blir færre og vi må vente en stund på resultatet, gir oss dypere innsikt i hva som er de reelle effektene for menneskene det gjelder.

  • Grønn politikk handler om å lytte til fagfolk. Valgene vi tar bør styres av kunnskap også fra fagfolkene som er nærmest problemstillingen, ikke bare økonomer. Når helsebyråkrater nå planlegger et nytt gigantsykehus på Gaustad stikk i strid med helsefaglige advarsler fra de som skal behandle pasientene, er det gode, grønne grunner til å stanse opp og revurdere planen.

  • Å gi tillit er en grønn verdi. Å gi lærerne tiden tilbake, og gi helsepersonell rom til å gjøre faglige vurderinger ved å kutte ned på kontrollbehovet er et godt sted å starte.

  • I følge grønn logikk bør effektivisering være et prinsipp for hvordan vi gjør ting, ikke hva vi velger å gjøre. Klimaendringene venter ikke på noen, da kan ikke de gode klima- og miljøtiltakene vente heller.

  • I grønn politikk er langsiktig bærekraft er ofte viktigere enn kortsiktig vinning. Det er bedre å dimensjonere skoler, sykehus og barnehager store nok til å ta unna et fremtidig behov enn å spare noen kroner på budsjettet ved å være optimistisk i planleggingsfasen.

Stadig flere ønsker en ny retning i politikken. Rundt bordet i regjeringsforhandlingene er det nok flere som tenker grønne tanker - men det er først når vi viser med stemmeseddelen at partiene ikke lenger kan holde seg til den gamle, grå politikken at de som vil ta tak i de virkelig store utfordringene endelig får gjennomslag.

Mer fra: Innenriks